Ştefan Fule: Moldova are şanse să obţină regim liberalizat de vize cu UE într-un timp rezonabil

(SHAUN CURRY / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
06.06.2012

În dependenţă de modul în care Republica Moldova va îndeplini condiţiile impuse de comunitatea europeană, ţara noastră va obţine regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, a anunţat comisarul european pentru Extindere, Ştefan Fule. Totodată, aceasta a fost una dintre temele discutate la prima reuniune a dialogului informal în cadrul Parteneriatului Estic, la Chişinău.

În contextul celor expuse, Ştefan Fule a precizat că, odată ce deputaţii au adoptat reforma Centrului Anticorupţie şi legea privind asigurarea egalităţii, Republica Moldova a finalizat prima etapă a regimului de liberalizare a vizelor. Astfel, negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu UE ar putea fi încheiate până la sfârşitul anului.

Totodată, Ştefan Fule a mai spus că, în urma ultimelor acţiuni întreprinse de autorităţi, se aşteaptă un progres esenţial pe dimensiunea de integrare, declarând: "Suntem în aşteptarea recomandării Comisiei Europene, care să cuprindă şi studiul de impact al liberalizării vizelor cu Moldova, în baza căreia va fi aprobată trecerea Moldovei la a doua etapă".

Desfăşurarea reuniunii la Chişinău nu a fost deloc întâmplătoare, deoarece în opinia lui Ştefan Fule, Moldova are un rol determinant în cadrul Parteneriatului Estic, iar finanţarea din partea UE va depinde de implementarea reformelor.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leancă a menţionat: "Am efectuat un schimb de opinii cu membrii Parteneriatului Estic. Noul format a demonstrat că are potenţial şi ne va permite să găsim soluţii la problemele noastre".

În cadrul reuniunii, oficialii au mai discutat despre rezultatele reformelor întreprinse de statele-membre după Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia, dar şi despre modul de implementare a Foii de Parcurs pentru Parteneriatul Estic. Un alt subiect de discuţie au fost şi problemele ce ţin de securitatea regională.

Precizăm că marţi, 5 iunie, la Chişinău a avut loc prima reuniune în cadrul noi iniţiative a dialogurilor informale din cadrul Parteneriatului Estic lansată de Comisia Europene şi Serviciul European pentru Acţiune Externă. Organizarea primei reuniuni în acest format la Chişinău vine să confirme progresele obţinute de Republica Moldova în realizarea obiectivelor agendei sale europene şi implicarea pro-activă pe dimensiunea multilaterală a Parteneriatului Estic.

La Reuniune au participat Comisarul pentru Extindere şi PEV, Ştefan Fule, Adjunctul Secretarului General al SEEA, H. Schmid şi reprezentanţi la nivel ministerial din toate statele-partenere ale Parteneriatului Estic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor