Anul acesta nu vom beneficia de regim liberalizat de vize cu UE

Ministrul  moldovean de externe, Iurie Leancă
Ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Tatiana Chiriac
29.05.2012

„Suntem în întârziere cu jumătate de an. Prima fază a dialogului pentru liberalizarea regimului de vize urma să fie încheiată încă în iarna anului 2012, însă din cauza ”discuţiilor sterile” care au avut loc, vom putea trece la cea de-a doua fază abia acum”, a declarat la 28 mai, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău a precizat că cadrul legislativ a fost deja ajustat la standardele europene, iar acum putem trece la cea de a doua fază a dialogului. „Cele 42 de acte legislative prevăzute în cadrul primei faze a procesului de liberalizare a regimului de vize au fost transmise Comisiei Europene.

Iurie Leancă a ezitat să mai facă pronosticuri în ceea ce priveşte termenii de obţinere a regimului liberalizat de vize cu UE motivând că data trecută nu a fost suficient de precaut în acest sens. „A trebuit să fiu mult mai precaut şi să nu fac pronosticuri, între timp am mai îmbătrânit, m-am maturizat”, a declarat acesta.

„Până la 31 decembrie sau 1 ianuarie 2013, Republica Moldova nu va beneficia de regim liberalizat de vize în UE. Acest lucru a fost clar toţi aceşti ani. Nu suntem în drept să creăm nişte aşteptări exagerate. Răspunderea o poartă nu doar anumiţi miniştri, care fac declaraţii mai fierbinţi, răspunderea o purtăm noi toţi cei din Alianţă şi eu chiar nu vreau să fiu pus în situaţia ca la 1 ianuarie anul viitor să stau în faţa publicului şi să dau explicaţii de ce lucrul ăsta nu s-a întâmplat”, a declarat anterior şi preşedintele Parlamentului.

Precizăm că la finele anului trecut, Iurie Leancă a anunţat că îşi va da demisia în cazul în care Republica Moldova nu va obţine regimul liberalizat de vize până la sfârşitul anului 2012. În cadrul conferinţei de presă ministrul a menţionat că nu se ţine de fotoliu şi dacă demisia lui va facilita obţinerea regimului liberalizat de vize, el nu va ezita nicio clipă să se dea într-o parte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor