Iurie Leancă: "Businessul şi oamenii nu trebuie să sufere din considerente politice"

Premierul Iurie Leancă a discutat miercuri în Germania cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. La întrevedere au participat Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Cojara, şi Ministrul de Stat în Ministerul Federal de Externe al Germaniei, Michael Link.
Premierul moldovean Iurie Leancă. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
31.10.2013

Premierul Iurie Leancă a discutat miercuri în Germania cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. La întrevedere au participat Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Cojara, şi Ministrul de Stat în Ministerul Federal de Externe al Germaniei, Michael Link. Potrivit "Infotag", care face referire la serviciul de presă al Guvernului, părţile s-au axat pe subiecte legate de libertatea circulaţiei, posibilitatea deschiderii podului în satul Gura Bîcului şi aspecte privind facilitarea transportului de pasageri şi mărfuri.

Iurie Leancă a informat despre schimbările în legislaţia moldovenească, potrivit cărora sunt anulate sancţiunile administrative pentru locuitorii din stânga Nistrului care călătoresc în baza paşapoartelor străine. Totodată, premierul a confirmat că deschiderea oficiilor Biroului de Migraţie şi Azil nu va crea nici un obstacol pentru libertatea circulaţiei populaţiei din regiunea transnistreană. Participanţii la discuţie au salutat decizia Chişinăului şi argumentele aduse de Iurie Leancă, potrivit cărora hotărârea nu comportă aspecte legate de controlul la frontieră.

Premierul a vorbit despre Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb Comercial cu UE, menţionând că noile reguli de efectuare a comerţului şi exporturilor vor aduce beneficii oamenilor de afaceri, inclusiv celor din stânga Nistrului.

Şeful Executivului a propus ca antreprenorii din regiunea nistreană să se întâlnească în cadrul unui subgrup de lucru cu experţi din care să facă parte şi specialişti de la Bruxelles. El a subliniat că regulile preferenţiale de export în UE vor fi păstrate în următorii doi ani pentru întreprinderile transnistrene.

Participanţii la întrevedere s-au pronunţat în favoarea desfăşurării regulate a întâlnirilor în formatul 1+1 pentru evitarea acţiunilor bilaterale şi a tensiunilor în Zona de Securitate. În acest sens, prim-ministrul Iurie Leancă a constatat cu regret înrăutăţirea situaţiei din această Zonă şi a cerut cu insistenţă participanţilor la negocierile în formatul "5+2", să desfăşoare fără întârziere o misiune internaţională de monitorizare a situaţiei pentru a identifica şi înlătura focarele de tensiune.

Astfel, chiar în cuvântul de salut din cadrul deschiderii conferinţei "Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean", care se desfăşoară la Landshut, Germania, premierul a declarat că dialogul la nivelul conducerii trebuie să fie unul permanent, deoarece permite rezolvarea situaţiilor de criză şi dă impuls eforturilor de identificare a soluţiilor.

Şeful Executivului a spus că între oamenii de pe cele două maluri ale râului Nistru nu există diferenţe, neînţelegeri sau ostilităţi. El a îndemnat părţile să înlăture obstacolele ce împiedică dezvoltarea colaborării. Prim-ministrul a subliniat că problema cheie, la această oră, pentru populaţia şi oamenii de afaceri din regiune este comerţul şi a adăugat că pentru Guvern este prioritar să asigure comerţul liber pentru toate întreprinderile din stânga Nistrului, inclusiv cu ţările din Uniunea Europeană.

"Businessul şi oamenii nu trebuie să sufere din considerente politice", a afirmat Iurie Leancă.

În acest context, premierul a propus crearea unui sub-grup de lucru cu privire la comerţ şi exporturi, a cărui activitate să fie direct supervizată de conducere. De asemenea, prim-ministrul s-a declarat convins că există premise pentru deschiderea podului peste Nistru în satul Gura-Bâcului.

Iurie Leancă şi-a reiterat deschiderea pentru înlăturarea problemelor în vederea restabilirii legăturii telefonice între cele două maluri. Premierul a îndemnat partea transnistreană să participe la elaborarea unor proiecte comune, axate pe nevoile oamenilor şi ale comunităţilor, care urmează să fie propuse spre finanţare donatorilor şi partenerilor internaţionali, subliniind că a venit momentul să fie puse în discuţie şi subiecte politice, inclusiv statutul regiunii transnistrene.

Potrivit expertului independent Andrei Safonov, în cadrul conferinţei din Germania, Transnistria va fi supusă presiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor