Iulian Fota: ”Relaţia bilaterală a României cu SUA stagnează de trei ani” (video)

Fostul consilier prezidenţial Iulian Fota
Fostul consilier prezidenţial Iulian Fota (Eugen Horoiu)
Se încarcă player-ul...

”2012 a fost un pumn în plex pentru americani, care credeau cu totul altceva despre România. Când s-a produs povestea cu suspendarea preşedintelui Băsescu, şi-au dat seama că lucrurile în România nu sunt ireversibile nici pe occidentalizare şi europenizare, şi nici pe relaţia cu ei”, a declarat fostul consilier prezidenţial Iulian Fota în cadrul dezbaterii ”135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane”, organizată ieri de Fundaţia Universitară a Mării Negre.

”Americanii mă întrebau în toamna lui 2012 de ce am dat afară din armată toată elita proamericană şi pro-NATO, pensionând cu forţa nişte generali care n-aveau nicio vină că ei nu înţelegeau ce e în mintea noastră?”, a mai spus fostul consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Băsescu.

În opinia sa, relaţia României cu SUA stagnează politic din 2012. ”În plan economic şi pe zona de securitate nişte lucruri s-au mai întâmplat, dar viitorul este foarte incert pentru că noi nu ştim ce vrem de la relaţia cu America. În plus, unii concetăţeni ai noştri nu sunt atât de proamericani pe cât ne-ar place nouă să credem. Trebuie să ne lămurim noi dacă mai vrem ceva din relaţia bilaterală cu ei”, a explicat Fota.

Fostul oficial a arătat că anul acesta ”n-am avut mai deloc schimburi de nivel înalt cu ei. A fost Frank Roşe, asistentul secretarului de stat pentru controlul armelor, verificare şi conformitate, cu un proiect important care trebuie dus la bun sfârşit (n.r scutul antirachetă) şi un subsecretar pentru comerţ care a venit la o întâlnire internaţională cu 17 ţări, nu la o vizită bilaterală”.

SUA este principalul nostru aliat. Ei trimit tancuri şi tunuri aici, iritându-i la maxim pe ruşi, iar noi ne facem că plouă. Nu trebuie şi noi să ne apărăm propria ţară şi să nu-i lăsăm doar pe ei să ne apere?

”SUA este principalul nostru aliat. Ei trimit tancuri şi tunuri aici, iritându-i la maxim pe ruşi, iar noi ne facem că plouă. Nu trebuie şi noi să ne apărăm propria ţară şi să nu-i lăsăm doar pe ei să ne apere?”, a concluzionat Iulian Fota.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne