Iulian Fota: Criminalitatea informatică a devenit mai profitabilă ca traficul de droguri

Iulian Fota, Consilier Prezidenţial, conferinţă CEPA, 9 Septembrie 2014
Iulian Fota, Consilier Prezidenţial, conferinţă CEPA, 9 Septembrie 2014 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate, Iulian Fota, a declarat miercuri, la un seminar pe tema securităţii cibernetice, că a observat o creştere în intensitate a criminalităţii informatice în ultimii ani, astfel că o serie de mari organizaţii internaţionale criminale se orientează către acest domeniu care a ajuns mai profitabil decât traficul de droguri, relatează Mediafax.

"Şi spionajul cibernetic şi alte feluri de atacuri mă aştept să crească. Sunt îngrijorat de creşterea în intensitate a criminalităţii informatice. E noul business pe care organizaţiile de crimă organizată îl identifică ca fiind profitabil. Este mai profitabil decât traficul de droguri. Sunt deja organizaţii criminale de mare acoperire internaţională care renunţă la activităţi clasice, de tip trafic de droguri, şi se orientează pe criminalitatea cibernetică, extrem de profitabilă", a afirmat Iulian Fota.

Consilierul lui Traian Băsescu a declarat că a văzut recent nişte cifre, care arată o rată de profitabilitate a criminalităţii informatice halucinante.

"Vorbim de cifre de genul 500-600%, ceea ce nici traficul de droguri nu produce, în cele mai bune condiţii ale lui, adică în ţările slabe, unde nu există un control eficient al statului", a evidenţiat acesta.