Iulian Fota: ”CSAT trebuie reformat.Trăim din ce s-a conceput în 2009-2010”(video)

Fostul consilier prezidenţial Iulian Fota consideră că România este nepregătită să facă faţă marilor provocări ale momentului: hegemonia rusă, problemele Orientului Mijlociu şi fragilizarea Uniunii Europene. În opinia sa, CSAT trebuie reformat.
Iulian Fota
Iulian Fota (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Matei Dobrovie
10.03.2016
Se încarcă player-ul...

”Toate sunt mari chestiuni de securitate pe care România trebuie să le adreseze. NATO îşi face treaba, poate nu atât cât ne-ar plăcea nouă, dar este angajat în cea mai mare operaţiune de securitate colectivă din ultimii 20 de ani. Problema este dacă noi ţinem pasul cu ei. Este absurd să te duci să ceri la alţii să te apere când tu nu faci ceea ce trebuie pentru tine. Cred că suntem departe de o agendă care să ne garanteze că trecem următorii ani cu bine. Decizia cu minim 2% din PIB pentru Apărare este importantă, dar insuficientă. Este prea puţin. Procentul ăsta e un minim, dar, pe lângă bugetul Apărării sunt şi alte câteva lucruri care trebui făcute precum crearea unui institut guvernamental de relaţii internaţionale”, a afirmat joi Iulian Fota, în cadrul conferinţei ”Politica externă: România şi schimbarea ordinii internaţionale. Economie şi geopolitică”, organizată de portalul cursdeguvernare.ro, în parteneriat cu Academia de Studii Economice.

Fostul consilier prezidenţial a pledat în acest context pentru reformarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. ”Mai sunt decizii instituţionale mari de luat, dar nu văd cine o să aibă curajul. Încă nu văd cine ar face din CSAT un adevărat Consiliu de Securitate Naţională. Am fost 6 ani membru în CSAT şi ştiu ce spun. CSAT este departe de a fi un consiliu adevărat de securitate naţională. Are nevoie de încă câteva structuri, inclusiv structuri de experţi, pe care nu ştiu dacă clasa politică poate să i le ofere. Inclusiv industria de apărare este la pământ şi nu există voinţă politică”, a explicat Iulian Fota.

El a recomandat decidenţilor români ca ”la capitolul strategii şi tactici de joc trebuie să fim inventivi, să venim cu politici noi, să nu mai trăim din ce am conceput în alte vremuri. Relaţia cu SUA – nu mai investim în ea de câţiva ani, trăim din ce s-a conceput în 2009-2010. Şi am avea lucruri de făcut - americanii ne spun constant uite ce am vrea noi să facem şi noi nu facem niciun pas. Să luăm din lista lor de obiective prioritare şi să începem să construim noi ceva, apoi să colaborăm pe proiecte, să venim noi cu idei”.

Fostul consilier prezidenţial s-a mai referit la dezoccidentalizarea lumii şi la un ”cod portocaliu” sub care se află regiunea în care se află România după anexarea Crimeii. ”Ordinea mondială de după Războiul rece este înlocuită, dar nimeni nu ne garantează că noua ordine globală care se va construi într-un fel sau altul ne va fi favorabilă”, a precizat Fota.

El a arătat că ”România a fost în vacanţă” atâta vreme cât sistemul internaţional era caracterizat de evoluţii pozitive, de pace, prosperitate şi libertate.
Ordinea mondială, bazată pe ascendenţa dreptului asupra forţei, pe liberalism, este înlocuită însă acum de o nouă dezordine mondială, ”în care avem jocuri de sumă zero, politică de mare putere, o renaştere a naţionalismului şi-n ţările occidentale, dar şi dincolo de ele, iar dorinţa de sfere de influenţă este clară”.

NATO îşi face treaba, poate nu atât cât ne-ar plăcea nouă, dar este angajat în cea mai mare operaţiune de securitate colectivă din ultimii 20 de ani. Problema este dacă noi ţinem pasul cu ei. Este absurd să te duci să ceri la alţii să te apere când tu nu faci ceea ce trebuie pentru tine.

Fota a avertizat că dominaţia unilaterală a Occidentului s-a terminat, iar de la an la an se acumulează câte o nouă problemă mare. ”Din 2008, de la războiul din Georgia niciuna din ele nu este rezolvată - criza economică care nu e încă tranşată, în Orientul Mijlociu nu mai vorbim despre state prăbuşite, ci despre regiuni prăbuşite”, a explicat el.

”România datorită geografiei şi istoriei revine în calea tuturor răutăţilor aşa cum zicea cronicarul. Politica pe care o dezvoltă Kremlinul nu este deloc favorabilă României. Sunt frustraţi, vor revanşă, sunt flămânzi teritorial şi incompatibili ideologic cu noi. Ceea ce ei gândesc şi spun nu are nicio legătură cu ce încercăm să construim în ţara asta apropo de statul de drept şi se definesc ca o ţară din Europa, dar nu ca o ţară europeană”, a concluzionat fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor