Iubiri fierbinţi: înaintea vizitei la Moscova, Geert Wilders susţine că Rusia nu este inamicul Olandei
alte articole
Rusia “nu este inamicul” Olandei, a declarat politicianul olandez eurosceptic Geert Wilders într-un interviu publicat miercuri, înaintea unei vizite în Moscova la începutul anului următor.
Parlamentarul de extremă dreapta din opoziţie, care conduce cel de-al doilea partid ca mărime din camera inferioară a Parlamentului olandez, a declarat că doreşte să contracareze “rusofobia isterică”.
“Rusia nu este inamicul nostru şi nu ar trebui să o transformăm în unul”, a declarat el revistei săptămânale olandeze Elsevier. “Rusia este de partea noastră”.
Wilders a afirmat că este de înţeles că Rusia se simte ameninţată de extinderea NATO.
Interviul a fost acordat înaintea unei vizite pe care Wilders o va efectua la începutul anului 2018 în Moscova, care s-a aflat în spatele câtorva tentative de a submina Uniunea Europeană şi este sancţionată din cauza anexării ilegale a peninsulei ucrainene Crimeea şi pentru suportul acordat separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.
Wilder nu a fost atât de explicit cu privire la Rusia cum au fost alţi politicieni de extremă dreapta care apără Kremlinul, precum fosta candidată prezidenţială franceză Marine Le Pen, al cărei partid (Frontul Naţional) a primit un credit de la o bancă ce are legături cu Moscova.
Totuşi, Wilders a subliniat în interviul său că nu va accepta credite sau cadouri din partea Moscovei. “Nu am făcut-o şi nu o voi face niciodată”.
El a precizat că deplasarea de anul viitor va fi prima sa vizită la Moscova în 10 ani.
Dar membri ai partidului său (Partidul Libertăţii) s-au plasat pe o poziţie pro-Rusia în Parlamentul European de câteva ori.
Aceştia au votat împotriva a două rezoluţii în lunile martie şi aprilie care au criticat situaţia din Crimeea şi, respectiv, arestarea la acea vreme a liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi. Rezoluţiile au fost adoptate de 74 şi, respectiv, 79% dintre europarlamentari.
Săptămâna trecută, politicienii olandezi s-au revoltat din cauza unui avertisment al noului ministru de Interne, Kajsa Ollongren, care a susţinut că Rusia ar putea influenţa opinia politică olandeză prin ştiri false.
Dar scrisoarea ei adresată Parlamentului a fost criticată pentru că a oferit doar un exemplu al unui website cu ştiri false, despre care jurnaliştii au afirmat ulterior că nu mai poate fi găsit nicăieri.
Vizita lui Wilders la Moscova ar trebui de asemenea să fie văzută în contextul viziunilor sale anti-Islam şi a faptului că, în calitate de lider al unui partid care nu a intrat la guvernare, politicianul ar putea găsi noi metode pentru a rămâne în atenţia publică.
Wilders a declarat că Rusia ar trebui să fie văzută ca un “aliat în lupta împotriva terorismului şi a imigraţiei în masă din Africa”.