Italia va începe testarea sângelui pentru emiterea de certificate de imunitate la coronavirus
focus
alte articole
Autorităţile din nordul Italiei au început să testeze lucrătorii din domeniul sănătăţii pentru anticorpi care ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu imunitate la coronavirus.
Medicii caută modalităţi de a uşura carantina impusă în urmă cu o lună pentru a stăvili focarul de virus Wuhan.
Luni, regiunea Veneto din nord-estul Italiei, care a înregistrat una dintre cele mai mari focare din Italia în februarie, a început testele de sânge ale lucrătorilor din sănătate, după provincia învecinată Emilia Romagna, care a început testarea săptămâna trecută.
După o fază iniţială de testare a 2.000-3.000 de lucrători din domeniul sănătăţii, testele urmează să fie extinse personalului şi rezidenţilor din casele de îngrijire medicală şi lucrătorilor în contact cu publicul.
Guvernatorul Luca Zaia a declarat că obiectivul va fi în cele din urmă să permită autorităţilor să elibereze „licenţe” pentru ca persoanele cu imunitate dovedită să revină la muncă.
Testele apar pe măsură ce numărul deceselor şi infecţiilor a scăzut, iar guvernul a început să ia în considerare aşa-numita etapă a doua a crizei, când întreprinderile şi industria închisă în timpul carantinei pot începe să se redeschidă.
Numărul total al cazurilor confirmate a crescut luni cu doar 3.599 la 132.547, cea mai mică creştere zilnică începând cu 17 martie, iar numărul deceselor a crescut cu 636 la 16.523.
Întrucât economia fragilă a Italiei se confruntă cu cea mai gravă prăbuşire de la cel de-al Doilea Război Mondial, autorităţile sunt disperate să repornească producţia, dar încearcă să evite în acelaşi timp un al doilea val de infecţii care ar putea reporni focarul.
Dar din cauza lipsei unui vaccin, răspunsul a fost împiedicat de numeroasele aspecte necunoscute ale virusului şi de incertitudinea în ceea ce priveşte eventualele reinfecţii.
Testele, care caută anticorpi produşi de sistemul imunitar ca răspuns la boală, sunt mai simple decât testele cu tampon utilizate pentru a găsi virusul în sine, dar există o anumită marjă de eroare.
"Unii susţin că vor funcţiona, alţii spun că nu", a menţionat Zaia într-un briefing zilnic.
Testele de sânge, care produc rezultate mult mai rapide decât testele cu tampon urmăresc identificarea a două tipuri de anticorpi: unul arată contactul cu virusul şi al doilea arată dacă organismul a dezvoltat o apărare împotriva lui.