Virusul Wuhan: Japonia va declara stare de urgenţă pe 7 aprilie. Evoluţie ciudată a numărului de cazuri din Japonia

Shinzo Abe
Shinzo Abe (Carl Court/Getty Images)

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a decis să declare stare de urgenţă din cauza epidemiei cu virus Wuhan, potrivit Nikkei, întrucât cazurile noi din capitală au crescut într-un ritm record.

În timp ce publicaţia japoneză notează că guvernul va organiza o şedinţă neoficială a unui grup de experţi şi va începe pregătirea, Kyodo a raportat că Japonia va declara stare de urgenţă pe 7 aprilie, care va intra în vigoare pe 8 aprilie.

Instituirea stării de urgenţă oferă guvernanţilor puteri sporite, cum ar fi impunerea de carantine.

Observatorii se aşteaptă ca oraşul Tokyo şi zonele înconjurătoare, precum şi Osaka, să fie afectate de declaraţie.

Abe a fost criticat pentru că nu a făcut deja acest pas - un fapt pe care mulţi observatori îl consideră o ezitare.

Japonia trebuia să fie gazda Jocurilor Olimpice de Vară, la Tokyo. Comitetul Olimpic Internaţional a decis la sfârşitul lunii martie să amâne jocurile până în 2021, după ce s-a consultat cu premierul japonez şi alţi oficiali.

Constituţia Japoniei nu permite guvernului să solicite persoanelor fizice să rămână acasă, din cauza preocupărilor legate de libertăţile civile. Japonia - care cumpără deja miliarde de acţiuni doar pentru a evita un crah al pieţei şi pentru a păstra ordinea socială - poate intra astfel într-o criză constituţională.

Mulţi analişti au semnalat că în săptămânile premergătoare anunţului de a amâna Jocurile Olimpice din acest an, aproape că nu au existat raportări de cazuri. Cu toate acestea, după publicarea anunţului, s-a putut observa o creştere bruscă a numărului de infectări în mod misterios, demonstrând încă o dată că virusul Wuhan - sau mai bine zis urmărirea cazurilor şi a deceselor cauzate - este în primul rând o prioritate politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe