India interzice exportul medicamentului despre care Donald Trump susţine că vindecă infecţia cu virus Wuhan

Premierul indian Narendra Modi
Premierul indian Narendra Modi (RAVEENDRAN/AFP/Getty Images)

După ce a declarat iniţial că nu va folosi DPA, deoarece companiile americane făceau lucrurile corect şi accelerau producţia de ventilatoare şi alte consumabile critice pe cont propriu, preşedintele Trump a început un conflict cu gigantul 3M, un component Dow şi stâlp al industriei americane.

După ce Trump a acuzat compania că este „lipsită de patriotism” şi riscă vieţile americanilor alegând să onoreze contractele de materiale medicale critice clienţilor din străinătate, în loc să le transfere la spitale din SUA, CEO-ul companiei 3M a apărut vineri la CNBC pentru a încerca să explice că decizia sa ar salva mai multe vieţi pe termen lung, deoarece ar face cu siguranţă alte ţări să răspundă la fel. Având în vedere lanţul de aprovizionare internaţional complex al 3M, acest lucru ar putea pune în pericol capacitatea companiei de a continua să furnizeze produsele sale în SUA.

Mulţi dintre adversarii lui Trump l-au criticat pentru că dă vina pe o corporaţie americană vitală pentru a distrage atenţia de la modul în care administraţia a răspuns la focar. Cu toate că argumentele aduse de criticii - mulţi vehemenţi - administraţiei actuale, ei omit să menţioneze un fapt important: alte ţări fac deja acelaşi lucru cu SUA.

Multe fabrici chinezeşti au încetat să mai livreze produse - de la măşti şi mănuşi până la medicamente utilizate pe scară largă - în SUA.

Mai nou, acum, după ce cu câteva zile înainte a restricţionat exportul din motive "pur umanitare”, New Delhi interzice acum exportul de hidroxiclorochină, un medicament împotriva malariei pe care Trump l-a propus cândva drept leac împotriva virusului Wuhan - şi care s-a dovedit recent eficient pentru combaterea unora dintre cele mai grave simptome ale virusului.

Potrivit Bloomberg, exporturile de medicamente sunt acum interzise în India, „fără nicio excepţie” şi cu efect imediat, potrivit Direcţiei Generale a Comerţului Exterior din India.

Declaraţia este datată 4 aprilie.

Trump a ridicat problema deciziei Indiei de a restricţiona exportul de medicamente în timpul conferinţei de presă de sâmbătă. El a susţinut că a apelat direct la premierul indian Narendra Modi pentru livrările de medicamente deja aflate în procesare de partea indiană, care promisese livrări în SUA.