Italia: Tensiuni la Roma, la manifestaţia de protest a muncitorilor de la fabrica 'Alcoa' din Sardinia (presă)

Manifestaţia de protest organizată luni la Roma de circa 600 de muncitori de la oţelăria 'Alcoa' din Sardinia, care riscă să-şi piardă locurile de muncă, se află marţi pe primele pagini ale ziarelor din Italia.
Protest al muncitorilor de la oţelăria 'Alcoa' din Sardinia, Italia. (FILIPPO MONTEFORTE / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
11.09.2012

Manifestaţia de protest organizată luni la Roma de circa 600 de muncitori de la oţelăria 'Alcoa' din Sardinia, care riscă să-şi piardă locurile de muncă, se află marţi pe primele pagini ale ziarelor din Italia.

'Alcoa, tensiuni la Roma în cursul manifestaţiei muncitorilor din Sardinia', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că circa 20 de persoane au fost rănite luni seara la Roma, după ce manifestanţii de la oţăleria 'Alcoa' de la Portovesme din Sardinia au încercat să ia cu asalt sediul Ministerului Industriei.

De două săptămâni, angajaţii companiei de oţel 'Alcoa' cer ca locurile lor de muncă să nu fie reduse, după ce, la începutul lunii septembrie, această uzină de oţel din Sardinia a fost închisă din cauza pierderilor mari, după cum au explicat patronii americani. Muncitorii au decis luni să organizeze o manifestaţie de protest la Roma, în faţa sediului Ministerului Industriei, pentru a-i cere ajutor guvernului central şi pentru a nu rămâne fără un loc de muncă, precizează La Repubblica.

Circa 600 de muncitori au înconjurat clădirea Ministerului Industriei şi, furioşi că cererii lor nu li se răspunde favorabil, au aruncat în poliţiştii mobilizaţi să disperseze manifestaţia cu sticle goale şi petarde. Forţele de ordine - circa o mie de agenţi - au recurs la bastoane şi gaze lacrimogene. Bilanţul ciocnirilor se ridică la cel puţin 20 de răniţi de ambele părţi. Muncitorii de la 'Alcoa' l-au atacat pe Riccardo Fassina, din Partidul Democrat (PD), de centru-stânga, care sosise în faţa Ministerului Industriei, dispus să vorbească cu sindicaliştii din fabrică, aminteşte cotidianul roman menţionat.

Reprezentanţi ai muncitorilor au fost primiţi de ministrul industriei, Corrado Passera, care a declarat că proprietarii fabricii 'Alcoa' sunt dispuşi să deschidă tratative cu compania elveţiană Klesh, cu sediu la Geneva, pentru a amâna închiderea oţelăriei, programată la începutul lunii octombrie, până la începutul lunii noiembrie. 'Nu este un caz imposibil, îmi iau angajamentul să îl rezolv', a spus ministrul Passera, declaraţie preluată de principalul cotidian roman.

Muncitorii de la 'Alcoa' au manifestat şi împotriva ministrului muncii, Elsa Fornero, sub sloganul 'Fornero al cimitero' (Fornero la cimitir), şi au improvizat un protest în stilul filmului britanic 'Full Monty', cu mai mulţi muncitori care s-au dezbrăcat în chiloţi, strigând 'Aşa ne vrea guvernul!', semnalează La Repubblica.

Sindicatele din branşă au avertizat guvernul că vor continua acţiunile de protest. Între timp, patronii americani ai companiei de oţel din Sardinia au început negocierile cu reprezentanţi guvernamentali, în vederea deblocării acestei situaţii, scrie cotidianul roman menţionat.

'Criza fabricii Alcoa: tensiuni la Roma', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie că au început negocierile pentru a evita închiderea oţelăriei din Sardinia. Dar cei circa 600 de muncitori care au protestat, dintre care, luni seară, rămăseseră la Roma circa o sută, au declarat că nu sunt satisfăcuţi de rezultatele tratativelor cu guvernul şi că vor continua să protesteze. Sindicaliştii din fabrica de la Portovesme au declarat că tratativele vor trebui să fie purtate la Palatul Chigi de la Roma, sediul guvernului italian, pentru a înfrunta dificila situaţie economică din întreaga insulă Sardinia, nu numai cea din oţelăria de la Portovesme.

'Alcoa: tensiuni la Roma', titrează La Stampa din Torino, care scrie că liderul de stânga al partidului de opoziţie 'Italia valorilor', Antonio Di Pietro, a declarat că 'Guvernul continuă să nu dea răspunsuri concrete, iar ministrul industriei, Corrado Passera, a întârziat la întâlnirea cu reprezentanţii muncitorilor'.

Liderul sindicatului Cisl, Raffaele Bonanni, a spus că situaţia este dificilă şi greu de rezolvat, din cauza crizei economice care a lovit Italia şi mai ales zonele cele mai sărace din ţară, printre care insula Sardinia, precizează cotidianul torinez menţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor