Italia şi India, în pragul unui război diplomatic
alte articole
Între Italia şi India ia amploare un scandal fără precedent pentru relaţiile bilaterale, relatează cotidianul rus Kommersant. Premierul indian Manmohan Singh a ameninţat Roma cu urmări serioase în cazul în care va refuza să-i extrădeze către New Delhi pe cei doi puşcaşi marini italieni care au împuşcat din greşeală pescari indieni în Marea Arabiei. Conflictul este alimentat şi de un scandal de corupţie: mai mulţi înalţi funcţionari şi militari indieni sunt acuzaţi de luare de mită pentru semnarea unui contract ce prevede livrarea de elicoptere de către compania italiană Finmeccanica. În aceste condiţii, opoziţia din India ar putea miza din nou pe cartea 'complotului italian', aluzie la rădăcinile italiene ale liderului partidului aflat la putere, 'Congresul Naţional Indian', Sonia Gandhi.
'Acţiunile guvernului italian sunt inadmisibile. Ele nu cadrează cu nicio normă şi pun sub semnul întrebării promisiunile pe care le-au făcut reprezentanţii lor Justiţiei noastre!', şi-a exprimat nemulţumirea premierul indian, explicând în faţa parlamentului poziţia sa cu privire la extrădarea puşcaşilor marini italieni.
Incidentul din Marea Arabiei, de lângă coasta statului Kerala, a avut loc la 15 februarie anul trecut. Puşcaşii marini Massimiliano Latorre şi Salvatore Girone, care făceau parte din grupul de pază al navei comerciale italiene Enrica Lexie, au deschis focul asupra unei goelete indiene, confundându-i pe pescarii de pe aceasta cu piraţi. Drept rezultat, doi pescari au fost ucişi, după care nava italiană a fost escortată de paza de coastă în portul indian Kochi, iar cei vinovaţi de moartea pescarilor au fost arestaţi.
De altfel, procesul pe marginea acestui dosar, care promitea să fie unul răsunător în India, nu a început nici la această oră. La sfârşitul lui februarie anul curent, sub cauţiunea personală a ambasadorului Italiei la New Delhi, Daniele Mancini, Curtea Supremă de Justiţie a Indiei le-a permis celor doi puşcaşi să plece în Italia pentru patru săptămâni, ca să ia parte la alegerile parlamentare. Însă, lunea aceasta Roma a înştiinţat New Delhi că cei doi puşcaşi marini nu se vor întoarce în închisoarea indiană şi vor fi judecaţi în patrie.
Scandalul indo-italian s-a declanşat după ce la New Delhi au fost premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez Francois Hollande. Ştafeta summiturilor de la Delhi, cu participarea liderilor europeni, reprezentanţi ai celor mai mari economii ale lumii, a relevat o concurenţă crescândă între puterile occidentale în lupta pentru piaţa celei de-a treia economii a Asiei, care depăşeşte ca volum piaţa UE.
Pe acest fond, în India se fac auzite tot mai insistent apeluri la a pedepsi Roma. Joia, Curtea Supremă de Justiţie a Indiei i-a interzis ambasadorului Mancini să părăsească teritoriul ţării. Mai mult decât atât, India ar putea începe suspendarea cooperării economice cu Roma. 'Trebuie să aducem la cunoştinţa părţii italiene că în cazul unui comportament inadecvat din partea sa, India va interzice companiilor italiene să participe la licitaţiile organizate de guvernul nostru. Dacă le vom bloca accesul spre piaţa indiană, ei vor pierde mai mult', a atenţionat fostul ministru de externe al Indiei, Lalit Mansingh.
Criza din relaţiile dintre New Delhi şi Roma se acutizează prin faptul că peste incidentul cu puşcaşii marini se suprapune un alt scandal răsunător, continuă Kommersant. Miercuri, Biroul central de anchetă din India a făcut percheziţii la locuinţele fostului comandant al Forţelor Militar-Aeriene, Shashi Tyagi, şi ale altor 12 înalţi funcţionari şi militari, precum şi la sediile a patru companii din cadrul Complexului indian militaro-industrial. Aceste persoane sunt acuzate că ar fi luat sume importante de bani pentru încheierea, cu doi ani în urmă, a unui contract cu AugustaWestland, 'fiică' a companiei italiene Finmeccanica, în vederea livrării a 12 elicoptere, în sumă totală de 750 milioane de dolari. În decembrie anul trecut, după ce a primit trei elicoptere, guvernul indian a îngheţat derularea contractului în condiţiile în care Biroul central de anchetă a dezvăluit componenta de scandal, iar săptămâna aceasta persoanelor implicate le-au fost aduse acuzaţii oficiale.
Toate aceste scandaluri sunt în avantajul opoziţiei indiene, care timp de mulţi ani a încercat fără succes să joace cartea 'complotului italian'. Opoziţia atenţionează demult asupra rădăcinilor italiene ale văduvei defunctului premier Rajiv Gandhi, Sonia Gandhi (născută Antonia Maino, fiica unui antreprenor din domeniul construcţiilor din micul oraş italian Orbassano), care conduce astăzi partidul aflat la putere, 'Congresul Naţional Indian'.
În 2004, după victoria partidului său în alegeri, tocmai originile italiene au obligat-o pe Sonia Gandhi să renunţe la funcţia de premier în favoarea lui Manmohan Singh. Sonia Gandhi spera că după refuzul ei de a conduce cabinetul de miniştri, 'subiectul italian' va dispărea pentru totdeauna din acuzaţiile formulate de opoziţie. Însă, după 8 ani, această temă ameninţă din nou partidul puterii, conchide Kommersant.