Noul papă Francisc este considerat modest şi conservator

Un om citeşte o ediţie specială a ziarului L'Osservatore Romano, care are o fotografie al Papei nou ales Francisc I, în Vatican pe 13 martie.
Un om citeşte o ediţie specială a ziarului L'Osservatore Romano, care are o fotografie al Papei nou ales Francisc I, în Vatican pe 13 martie. (Peter Macdiarmid / Getty Images)

Jorge Bergoglio, arhiepiscopul din Buenos Aires, Argentina, este acum papa Francisc - primul papă care a luat numele de Francisc, primul papă iezuit, primul papă sud-american şi o alegere neaşteptată.

Din moment ce 40 la sută din cei 1,2 miliarde de catolici din lume trăiesc în America de Sud, unii susţin că este timpul pentru un papă latino-american.

"Noi sperăm ca acest papă va aduce mari schimbări nu numai în Roma, ci şi în lume, dar mai ales în America de Sud, unde există mulţi oameni săraci şi suferinzi. Până în această zi, papa era întotdeauna din Europa şi nimic nu se schimba. Sper ca acest papă este foarte puternic şi inovator", a declarat brazilianul Manuel Tabarez din Piaţa Sfântului Petru în urma cuvntelor adresate de către papă.

Papa Francisc este argentinian prin naştere, dar italian la origine.

El este considerat a fi un om umil din popor, care ia autobuzul până la muncă, îşi găteşte propria mâncare şi locuieşte în camere modeste.

El a spălat picioarele bolnavilor din Buenos Aires, un semn de umilinţă în credinţa catolică după exemplul lui Iisus, care a spălat picioarele celor săraci.

Papa Francisc prezintă o simplitate rară în biroul său, mai ales pentru o persoană care a mai fost odată aproape de a câştiga biroul papal.

Se crede că el ar fi terminat pe locul al doilea după Joseph Ratzinger, când Ratzinger a fost ales Papa Benedict al XVI-lea în urmă cu opt ani. Cu toate acestea, el nu s-a aflat printre concurenţii cu cei mai mari sorţi de izbândă în ochii mass-mediei de această dată.

Preotul Oscar Sanchez din Ecuador a spus: "Niciunul dintre noi nu am crezut că va deveni papă, gândindu-ne că momentul său a trecut. Am sperat [să] fie cineva din America Latină, pentru că noi suntem de acolo. Deci suntem într-adevăr foarte fericiţi cu această alegere. "

Papa Benedict al XVI-lea a demisionat, invocând motive de sănătate şi vârstă; el avea 78 de ani când a devenit papă, doar cu doi ani mai în vârstă decât Papa Francisc în acest moment.

Din moment ce există 115 cardinali în conclav, asta înseamnă că el a câştigat cel puţin 77 de voturi pentru a deveni papă. În istoria recentă, alegerea unui nou papă necesita de obicei şapte runde de vot, dar papa Francisc a fost ales după cinci, acest lucru însemnând probabil o mare rată de aprobare în rândul cardinalilor.

Analiştii şi credincioşii l-au numit miercuri "carismatic".

El s-a adresat unei mulţimi de mii de persoane de la balconul Bazilicii Sf. Petru. El a vorbit despre calea Bisericii.

"Este o cale a dragostei, încrederii şi credinţei. ... Îmi doresc ca această cale a Bisericii pe care o începem astăzi – iar cardinalul meu vicar mă va ajuta – să aducă roade pentru evanghelizarea din acest oraş frumos", a spus papa Francisc.

Papa Francisc a fost hirotonit în ordinul iezuit în 1969. Sf. Francisc Xavier este sfântul ordinului iezuit, dar Sf. Francisc de Assisi a venit imediat în mintea multor catolici după ce au aflat de alegerea neobişnuită a numelui papei.

Papa Francisc a fost considerat drept moderat în timpul mandatului său ca lider iezuit în Buenos Aires. Cu toate acestea el a avut unele neînţelegeri cu guvernul argentinian din cauza opiniilor sale mai conservatoare.

Mulţi aşteaptă acum şi se întreabă ce va aduce lumii acest papa modest cu opinii tradiţionaliste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe