Franţa presează UE să ridice interdicţia asupra armelor împotriva Siriei

Franţa va cere guvernelor Uniunii Europene, în cadrul unui summit de două zile început joi în Brussels, să ridice embargoul asupra livrării de arme către opoziţia siriană. Preşedintele francez Francois Hollande a fost citat de Reuters ca afirmând că Europa nu poate permite poporului sirian să fie masacrat.
Preşedintele francez Francois Hollande, 12 martie 2013 (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.03.2013

Franţa va cere guvernelor Uniunii Europene, în cadrul unui summit de două zile început joi în Brussels, să ridice embargoul asupra livrării de arme către opoziţia siriană. Preşedintele francez Francois Hollande a fost citat de Reuters ca afirmând că Europa nu poate permite poporului sirian să fie masacrat.

Hollande a justificat apelul său pentru creşterea ajutorului european către opoziţia siriană după o revoltă de doi ani împotriva preşedintelui Bashar al-Assad afirmând că guvernul lui Assad primeşte arme, în special din Rusia.

“Dorim ca europenii să ridice embargoul asupra armelor. Pentru a nu merge spre un război total noi credem că tranziţia politică este soluţia pentru Siria, dar trebuie să ne acceptăm responsabilităţile”, a declarat el după ce a sosit la summitul UE din Brussels.

Franţa şi Anglia şi-au intensificat apelurile pentru ridicarea embargoului asupra armelor pentru a permite livrarea de arme către opoziţia siriană în vederea echilibrării câmpului de luptă într-un conflict ce a costat pana acum 70.000 de vieţi.

Dar alte guverne UE, incluzând Germania, au rezistat acestei mişcări, temându-se ca în acest fel se va alimenta violenţa în regiune.

Hollande şi premierul britanic David Cameron s-au întâlnit separat la începutul summitului şi au fost de acord să discute cu alţi lideri despre ce ar putea face UE în privinţa embargoului sirian, a declarat purtătoarea de cuvânt a premierul Cameron.

Ministrul francez de externe Laurent Fabius a declarat anterior că Franţa şi Anglia au dorit o întâlnire urgenţă a Uniunii Europene, posibil în această lună, pentru a-şi convinge aliaţii să ridice embargoul asupra livrării de arme către opoziţia siriană.

Urmând linia Angliei, Fabius a avertizat că Parisul s-ar putea separa de embargou UE. Acel lucru ar putea soluţiona parţial problema înarmării rebelilor.

Interdicţia asupra armelor face parte dintr-un pachet de sancţiuni UE asupra Siriei care îşi schimbă direcţia tot la fiecare 3 luni. O prelungire a acestuia aprobată luna trecută expiră în 1 iunie. Fara un acord unanim pentru a reînnoi sau modifica pachetul, embargoul este ridicat, alături de alte sancţiuni.

Miniştrii de externe ai UE se vor întâlni neoficial în 22 martie în Irlanda şi oficial o lună mai târziu. În funcţie de evenimentele din Siria, Parisul şi Londra vor cere o întâlnire de urgenţă pentru a se lua o decizie asupra embargoului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor