Italia: Planul lui Monti pentru a salva euro (revista presei)
alte articole
Premierul italian Mario Monti, în ultima zi a summit-ului G20 din Mexic, face propuneri pentru a opri speculaţiile, neagă existenţa unui plan de salvare a Italiei, solicită măsuri concrete în vederea creşterii, fără a neglija rigoarea asupra conturilor publice, şi anunţă întâlnirea cvadrilateră de la Roma, din 22 iunie, cu cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande şi premierul spaniol Mariano Rajoy, întâlnire pregătitoare pentru summit-ul UE din 28 şi 29 iunie, de la Bruxelles, scriu pe primele pagini toate ziarele din Italia.
Monti propune utilizarea fondului Efsf (European Financial Stability Facility), fondul în sprijinul salvării statelor, în vederea cumpărării obligaţiunilor guvernamentale ale statelor celor mai slabe din zona euro, care suferă din cauza unui 'spread' enorm, titrează La Repubblica de la Roma.
'Trebuie să salvăm zona euro, iar ţările care au făcut paşi înainte pentru a salva finanţele publice, ca Italia, trebuie să-şi vadă recunoscute eforturile', a spus Monti la Los Cabos, declaraţie preluată de cotidianul roman. 'Vom discuta despre aceste lucruri cu Germania, Franţa şi Spania, pe 22 iunie, la Roma', mai spune Monti.
'Întâlnirea de la Roma va pregăti o foaie de parcurs împotriva crizei, care va fi dusă la Bruxelles, la sfârşitul lunii', a spus Monti în conferinţa de presă finală din Mexic. Monti recunoaşte că problemele zonei euro s-au aflat în centrul dezbaterilor de la Los Cabos, unde europenii şi-au putut exprima cu forţă ideile. Italia a primit aprecieri pentru politicile sale economice, comentează La Repubblica.
'Monti propune utilizarea fondului pentru salvarea statelor în vederea achiziţiei de obligaţiuni ale statelor în dificultate', titrează cotidianul milanez Il Corriere della Sera, care scrie: 'Italia nu are nevoie de ajutoare, dar fondul Efsf, de 440 de miliarde de dolari, poate fi utilizat în vederea cumpărării de obligaţiuni ale statelor mai slabe din zona euro'. Hollande a sprijinit propunerea lui Monti şi a spus că 'Italia a lansat o idee care merită să fie luată în considerare'. Este satisfăcut şi premierul spaniol Rajoy, dar nicio declaraţie nu a fost încă făcută de cancelarul Merkel. Monti susţine că nu ar exista un acord între liderii europeni pentru a pune la dispoziţie 745 de miliarde de euro pentru a salva Spania şi Italia. Obama a recunoscut că Italia este gata să ia decizii curajoase pentru a rezolva criza, comentează cotidianul din Milano.
'Angajamentele Europei la G20', titrează La Stampa din Torino, care scrie că planul UE va fi prezentat la sfârşitul lunii la Bruxelles şi se referă în primul rând la reforme structurale. 'Europa va contribui la stabilitatea globală prin paşi concreţi către integrarea financiară, indicând trei principale sectoare de intervenţie: sistemul bancar, fonduri pentru creştere şi reforme structurale pentru a stabiliza zona euro'. La Stampa subliniază şi decizia Chinei de a vărsa suma de 43 de miliarde de dolari în fondurile FMI, pentru a sprijini zona euro.