Italia: Monti este optimist după alegerile din Grecia şi crede în viitorul UE (revista presei)

Premierul italian, Mario Monti. (VINCENZO PINTO / AFP / GettyImages)
Marius Dragoi
18.06.2012

Premierul italian, Mario Monti, care se află în Mexic, unde participă la summit-ul G20, s-a declarat optimist după anunţarea rezultatelor alegerilor legislative din Grecia, câştigate de partidul Noua Democraţie (dreapta conservatoare), a cărui politică este de a păstra direcţiile trasate de UE şi FMI în schimbul salvării financiare a ţării.

'Acum suntem mai optimişti asupra viitorului Europei şi al zonei euro. Sperăm să fie format în curând un guvern puternic, capabil să respecte angajamentele cu UE. Votul din Grecia este un semnal important pentru Europa şi apreciem faptul că, în acest moment dificil, grecii au înţeles valoarea Europei, care se va putea concentra acum pe politici de dezvoltare, care vor putea ajuta şi Grecia', scrie cotidianul roman La Repubblica, care consemnează primele declaraţii ale lui Monti după difuzarea rezultatelor alegerilor din Grecia.

Toate ziarele din Peninsulă dedică primele pagini alegerilor din Grecia şi declaraţiilor premierului Monti, care subliniază faptul că grecii au înţeles importanţa acestui vot, care reprezintă, după părerea sa, 'un mare semnal pentru Europa şi un viitor mai senin pentru viitorul zonei euro', scrie Il Corriere della Sera din Milano. Ziarul consemnează şi declaraţia lui Monti despre summit-ul G20 din Mexic: 'Cred că perspectivele sunt pozitive pentru a da răspunsuri concrete la criza economică globală'.

Il Corriere della Sera comentează şi primele semnale pozitive ale pieţelor financiare din întreaga lume, după votul din Grecia; la câteva ore după difuzarea rezultatelor alegerilor din Grecia, bursele asiatice şi cele din Australia au primit cu semnale pozitive victoria frontului pro-euro.

'În Grecia câştigă partidele pro-euro iar Atena va rămâne în zona euro; răspunsul burselor este pozitiv', comentează cotidianul economic Il Sole 24 Ore din Milano, care scrie şi despre participarea premierului Monti la primul său G20, în Mexic, unde se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel, cu preşedintele francez Francois Hollande şi cu premierul spaniol Mariano Rajoy, cei trei protagonişti ai întâlnirii organizate la Roma pe 22 iunie, o întâlnire pregătitoare în vederea Consiliului european din 28 şi 29 iunie, de la Bruxelles. Cotidianul economic din Milano subliniază faptul că summit-ul G20 din Mexic se va ocupa şi de situaţia din Grecia şi Spania, dar şi de situaţia economică din Italia, considerată încă o posibilă victimă a speculaţiilor de pe pieţele financiare mondiale.

'Atena alege să rămână în zona euro', titrează La Stampa din Torino, subliniind satisfacţia ţărilor din UE, care nu vor abandona Grecia şi care 'vor susţine eforturile grecilor'.

'Uniune politică sau dezastru financiar: în următoarele 15 zile se decide destinul zonei euro', titrează cotidianul Il Messaggero de la Roma, care comentează faptul că Grecia a votat de trei ori în 30 de luni pentru a decide soarta zonei euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor