Italia: G20 promite măsuri, dar Bursa din Milano pierde aproape 3% (revista presei)

Summit-ul G20 din Mexic, care promite creştere economică şi posturi de muncă, dar care nu aprobă măsuri concrete, şi dificultăţile pieţelor financiare a doua zi după votul din Grecia, sunt temele dezbătute marţi pe primele pagini ale cotidienelor din Peninsulă.
(Spencer Platt / Getty Images)
Marius Dragoi
19.06.2012

Summit-ul G20 din Mexic, care promite creştere economică şi posturi de muncă, dar care nu aprobă măsuri concrete, şi dificultăţile pieţelor financiare a doua zi după votul din Grecia, sunt temele dezbătute marţi pe primele pagini ale cotidienelor din Peninsulă.

'G20 propune un plan global pentru dezvoltare; în spatele deciziilor luate la Los Cabos, în Mexic, se află forţa SUA şi a ţărilor Bric (Brazilia, Rusia, India, China), care se tem că ar putea fi contagiate de criza europeană, dar deciziile G20 sosesc după o zi de mare dificultate a burselor din întreaga lume, dar mai ales din Europa, deoarece votul din Grecia nu este suficient pentru a convinge pieţele financiare, iar speculaţiile financiare şi criza datoriilor suverane au atacat în mod deosebit Spania şi Italia, motiv de îngrijorare pentru guvernul Monti', scrie cotidianul roman La Repubblica.

'Burse negative după votul din Grecia: după Madrid, Bursa din Milano pierde cel mai mult, minus 2,85%, iar randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu maturitate la 10 ani este de peste 6%, demonstrând neîncrederea investitorilor în soliditatea economică a Italiei', mai scrie La Repubblica.

Tot pe prima pagină, principalul cotidian roman comentează meciul de fotbal Italia-Irlanda, la EURO 2012, şi calificarea Italiei în sferturi de finală, cu un gol al lui Cassano şi unul al lui Balotelli, definit ca un 'gol capodoperă'.

'G20: plan pentru creştere şi posturi de muncă, angajamente financiare pentru a susţine resursele FMI cu peste 456 de miliarde de dolari, o barieră împotriva cizei datoriilor suverane, la care Italia va participa cu 31 de miliarde', titrează cotidianul din Milano Il Corriere della Sera, care subliniază şi faptul că nu s-a mai desfăşurat întâlnirea prevăzută între preşedintele american Obama şi şefii de stat şi de guvern din UE, la cererea cancelarului german Merkel, care ar fi solicitat o amânare a acestei întâlniri, conform cotidianului Il Corriere della Sera.

Acelaşi ziar scrie şi despre victoria Italiei în meciul cu Irlanda, lăudând hotărârea italienilor pe gazon, dar criticând modul în care joacă Squadra Azzurra antrenată de Cesare Prandelli.

'Monti declară că votul din Grecia nu este suficient pentru a calma pieţele financiare şi spune că integritatea zonei euro trebuie să fie salvată', titrează principalul cotidian economico-financiar din Milano, Il Sole 24 Ore, care analizează şi presiunile la care au fost supuse luni pieţele financiare din Spania şi Italia şi deprecierea monedei unice europene, euro, teme care au influenţat puternic lucrările summit-ului G20 din Mexic.

'G20: 456 de miliarde de dolari pentru FMI, nicio întâlnire între Obama şi liderii din UE', titrează La Stampa din Torino, care subliniază faptul că această decizie a fost luată după o întâlnire de 45 de minute între Obama şi cancelarul Merkel. La Stampa mai comentează declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Manuel Durao Barroso, care în Mexic a spus: 'Nu suntem aici ca să luăm lecţii de la nimeni, criza nu a început în UE, alte ţări au provocat această criză şi trebuie să-şi asume responsabilitatea'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor