Italia: Opt mediatori culturali, printre care şi români, îi informează pe imigranţi despre drepturile lor
alte articole
Opt mediatori culturali proveniţi din România, Brazilia, Maroc, Egipt şi Albania, implicaţi în proiectul MediAzione, se deplasează la bordul unui camper în pieţele din provincia Barletta-Andria-Trani (BAT, sud-estul Italiei), cu obiectivul de a informa, orienta şi sprijini imigranţii proveniţi îndeosebi din ţări terţe, privind reînnoirea permisului de şedere, contractul de muncă, reîntregirea familiei, asistenţa de sănătate şi azilul politic, informează Corriere della Sera în ediţia de luni.
''Mijloacele itinerante reprezintă forţa acestui proiect, deoarece camperul merge prin pieţe chiar şi în orarele cele mai neobişnuite, deoarece ne-am dat seama că în timpul zilei imigranţii nu au întotdeauna posibilitatea de a merge la oficiile de competenţă şi a obţine informaţiile de care au nevoie'', a afirmat Carmelinda Lombardi, consilier pentru Politici Sociale al provinciei BAT.
Scopul iniţiativei promovate de departamentul pentru Politici Sociale din provincie şi finanţat de Ministerul de Interne prin Fondul european pentru integrarea cetăţenilor din ţări terţe, este de a promova integrarea socio-sanitaro-culturală a imigranţilor pe întreg teritoriul.
Din acest motiv, cu începere din luna februarie şi până la 30 iunie, camperul va poposi în principalele pieţe din localităţile Margherita di Savoia, Spinazzola, Bisceglie, Trinitapoli, contactând imigranţii în locurile lor tradiţionale de întâlnire, în zonele din oraşe unde se înregistrează un aflux mai mare de cetăţeni străini.
În total, zece localităţi din provincia BAT sunt interesate de activitatea celor opt mediatori culturali. Aceştia vorbesc limbile rusă, ucraineană, arabă, engleză, franceză, portugheză, chineză, spaniolă şi sârbă şi cunosc bine problemele cu care se confruntă imigranţii, deoarece la sosirea lor în Italia s-au confruntat cu aceleaşi dificultăţi şi neplăceri.
'Inserţia copiilor în şcoli, procedurile pentru a solicita azil politic, reîntregirea familiei şi accesul la serviciile de sănătate sunt cele mai mari probleme pe care le-am constatat în timpul itinerariului camperului', a explicat mediatorul de arabă Abd Elgawed Isat. Dar dificultatea principală rămâne munca. 'Multi imigranţi nu au un contract de muncă, nu ştiu câte ore pe zi trebuie să muncească şi sunt exploataţi de patronii lor', adaugă Isat.
De aici necesitatea proiectului MediAzione ''de a face cunoscute nu numai îndatoririle, ci şi numeroasele drepturi pentru cetăţenii străini'', subliniază Ibrahim Elsheikh, de la asociaţia non-profit ''Etnie'', partener al iniţiativei. Prin informare, se poate facilita accesul la servicii iar străinii prezenţi în teritoriu sunt protejaţi.
Activitatea camperului este asociată cu munca de contact pe care mediatorii culturali o oferă în cadrul aşa-numitelor ''Sportelli Sociali di Cittadinanza'' (Birouri de Informaţie privind Cetăţenia) constituite în toate primăriile provinciei BAT, ca parte a proiectului MediAzione.