Italia nu creşte din punct de vedere economic, ajunge cu austeritatea (presa italiană)
alte articole
Dificila situaţie economică din Italia şi datele 'dramatice' difuzate miercuri de Institutul naţional de statistică, ISTAT, care demonstrează că ţara este în recesiune de peste 20 de luni, se află joi în atenţia multor publicaţii din Peninsulă.
'Italia nu reuşeşte să crească', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că în primul trimestru al anului 2013 Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 0,5% faţă de trimestrul precedent şi cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012. Este vorba despre cel de-al şaptelea trimestru consecutiv în care PIB-ul Italiei continuă să scadă, adică cea mai lungă recesiune prin care trece ţara, de la începutul anului 1990. Cu alte cuvinte, Italia nu creşte din cea de a doua jumătate a anului 2011, potrivit datelor difuzate miercuri la Roma de ISTAT (Institutul naţional de statistică).
'Apare evident faptul că politicile de rigoare şi austeritate nu sunt suficiente', mai scrie principalul cotidian roman, iar Italia 'are nevoie de măsuri urgente şi de reforme structurale' pentru a putea creşte şi pentru a putea crea noi posturi de muncă, mai ales pentru tinerii italieni cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani, în rândul cărora rata şomajului a ajuns la un procent alarmant, de peste 38%.
'Este urgentă relansarea activităţilor productive', scrie Il Messaggero de la Roma, care relevă că, în timp ce PIB-ul ţării 'se prăbuşeşte', guvernul de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru condus de Enrico Letta (moderat de centru-stânga) se ocupă de eliminarea taxei funciare asupra locuinţelor principale, IMU (Impozitul municipal unic), sub presiunile primite din partea partidului Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), al cărui lider şi fondator, fostul premier Silvio Berlusconi, a promis în campania electorală suprimarea acestui impozit, 'cel mai urât de cetăţenii italieni'.
'Dar prioritatea guvernului Letta ar trebui să fie creşterea economică şi crearea de noi posturi de muncă', pentru că 'toţi italienii au înţeles că austeritatea nu este cea mai bună soluţie pentru a depăşi criza economică', notează publicaţia amintită.
'Ceea ce se întâmplă cu economia italiană este un lucru deosebit de grav, iar executivul Letta dovedeşte faptul că nu a înţeles care sunt priorităţile ţării', au subliniat miercuri într-un comunicat şi deputaţii din partidul de centru 'Alegere civică', fondat în luna decembrie 2012 de fostul premier tehnocrat, Mario Monti, semnalează Il Messaggero.
'PIB: minus 0,5% în primul trimestru din 2013', scrie Corriere della Sera din Milano, care precizează că noul ministru italian de externe, doamna Emma Bonino, care a ţinut un discurs miercuri în faţa comisiilor de externe de la Camera Deputaţilor şi Senat, a declarat că 'Nu este posibil să continuăm să avem o Europă care se gândeşte numai la austeritate'.
'Uniunea Europeană va trebui să ia şi alte măsuri, în vederea creşterii economice', a mai afirmat Emma Bonino (unul din liderii Partidului Radical Italian), care a adăugat că Ministerul de Externe de la Roma are intenţia 'să îşi aducă contribuţia la relansarea şi la consolidarea economică a ţării', în acest moment dificil, conchide publicaţia menţionată.