Rusia participă la a doua perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto
alte articole
Guvernul rus a decis ca Rusia să participe la a doua perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto, notează cotidianul rus Kommersant, care citează surse de informaţie din cadrul departamentelor federale. Poziţia finală a Federaţiei Ruse pe marginea reducerii emisiilor va fi elaborată până la o nouă rundă de negocieri, care va avea loc la Doha în decembrie 2012.
Protocolul a fost semnat în oraşul nipon Kyoto în 1997. Acesta obligă ţările semnatare să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Totodată, participanţii la protocal care îşi reduc cu succes emisiile pot să vândă cotele de poluare ce le rămân către companii din alte ţări. Multe state, între care SUA, China, Japonia, India şi Australia nu au semnat documentul.
Autorităţile ruse erau de părere că participarea la cea de-a doua perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto nu-şi are rostul, în condiţiile în care documentul nu a fost semnat de numeroase ţări industriale. În loc de aceasta, Rusia propunea elaborarea unui program independent pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, program care să nu oblige la nivel internaţional. Astfel au procedat majoritatea marilor puteri industriale care nu au semnat Protocolul de la Kyoto, precizează Kommersant.
Rusia, în calitate de participant al perioadei de angajament actuale, a început să vândă cote pentru emisiile de gaze cu efect de seră în ianuarie 2011. În total, în ultimul an şi jumătate companiile ruseşti au câştigat din vânzarea de cote peste 1,5 miliarde de euro. Cu toate acestea, în ultima vreme piaţa vânzărilor de cote se află în criză: preţul pentru o tonă de emisii a ajuns la un minim istoric de 3 euro.
Potrivit Kommersant, autorităţile ruse au acceptat să participe la următoarea perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto la presiunile businessului. Oamenii de afaceri sunt de părere că prin intermediul vânzării de cote ei ar putea câştiga investiţii considerabile. În afară de aceasta, nu se ştie încă ce obligaţii îşi va asuma Rusia în cadrul Protocolului. În iunie, premierul rus Dmitri Medvedev vorbea despre o reducere de 25%.
Între timp, Rusia se opune taxei ecologice pentru companii aviatice, impusă de Uniunea Europeană (UE). La sfârşitul lui 2011, autorităţile UE i-au obligat pe transportatorii aviatici să achiziţioneze cote pentru emisiile de gaze poluante. Companiile în domeniu sunt obligate să plătească o asemenea taxă pentru întregul traseu, nu doar pentru zborurile deasupra Europei. Pe lângă Rusia, împotriva noii taxe s-au pronunţat India, China şi SUA. Ultimele două le-au interzis prin lege companiilor lor aviatice să plătească taxa ecologică.