Noul raport al APCE privind situaţia din Rusia: 'echilibrat' potrivit puterii, 'slab' potrivit opoziţiei

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru respectarea de către membrii săi a obligaţiilor asumate a publicat un proiect de rezoluţie cu privire la situaţia care se înregistrează în Rusia în ultimii şapte ani.
(photos.com)
Epoch Times România
06.09.2012

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru respectarea de către membrii săi a obligaţiilor asumate a publicat un proiect de rezoluţie cu privire la situaţia care se înregistrează în Rusia în ultimii şapte ani. Experţii APCE insistă asupra eliberării imediate a celor trei membre ale trupei rock Pussy Riot, subliniind că recent adoptatele legi privind urmărirea penală pentru calomnie, controlul asupra internetului, mitingurile şi organizaţiile non-guvernamentale stârnesc întrebări referitor la 'intenţiile reale' ale puterii ruse. Comisia de Monitorizare a APCE l-a îndemnat pe Vladimir Putin la 'democratizarea sistemului în locul întăririi autoritarismului'. Reprezentanţii opoziţiei ruse au calificat poziţia APCE drept 'slabă şi chiar fricoasă'.

Cel de-al patrulea proiect de rezoluţie cu privire la Rusia a fost adoptat marţi, în cadrul unei şedinţe cu uşile închise desfăşurate la Paris. Cei doi coautori, György Frunda (România), reprezentant al Partidului Popular European (PPE), şi Andreas Gross (Suedia), din grupul socialiştilor, au prezentat o evaluare a situaţiei din Rusia pentru ultimii şapte ani, din punct de vedere al funcţionării 'democraţiei pluraliste', supremaţiei legii, precum şi al drepturilor şi principalelor libertăţi ale omului.

Înainte de aceasta, Comisia de Monitorizare a primit de trei ori rapoarte privind respectarea obligaţiilor de către Rusia, ultimul dintre cele trei - din iunie 2005 - fiind cel mai aspru. Acesta conchidea că procesul de democratizare din Federaţia Rusă a încetinit, iar în multe domenii chiar a înregistrat un regres. În raport se spunea că reformele prezentate de Putin în toamna lui 2004 sunt menite să întărească verticala puterii şi subminează sistemul de contraponderi, şi se exprima de asemenea îngrijorarea în legătură cu lipsa unei televiziuni independente în Rusia, aminteşte Kommersant.

Raportul de marţi menţionează 'trezirea' părţii active a societăţii civile, după alegerile din decembrie 2011, şi îndeamnă autorităţile ruse să folosească acest moment 'pentru reforme şi realizarea potenţialului politic unic' sub forma unor 'reforme concrete'. Un pas pozitiv este considerat de APCE schimbarea legislaţiei despre partide şi alegeri, precum şi reinstituirea alegerilor pentru guvernatori. O evaluare satisfăcătoare au primit înfiinţarea în Rusia a Comitetului de Anchetă şi separarea acestuia de procuratură.

Cu toate acestea, noul raport exprimă o 'serioasă îngrijorare' în legătură cu 'neaprobarea sistematică a demonstraţiilor paşnice şi utilizarea neproporţională a forţei pentru împrăştierea lor, cu crearea de condiţii restrictive pentru libertatea mass-media, mai ales a celor mari şi influente, cu persecutarea opoziţiei'. Constatând consolidarea în ultimii ani a puterii executive în Rusia şi a limitării pluralismului, Comisia de Monitorizare l-a îndemnat pe Vladimir Putin la 'democratizarea sistemului în locul întăririi autoritarismului acestuia'.

APCE este nemulţumită şi de 'absenţa crescândă a unui sistem juridic independent' în Rusia, lucru demonstrat de modificarea legii privind Curtea Constituţională. Îngrijorarea APCE este alimentată şi de amendamentele iniţiate la patru legi şi adoptate de Duma de Stat vara aceasta: privind urmărirea penală pentru calomnie, controlul asupra internetului, mitingurile şi organizaţiile non-guvernamentale. Aceste amendamente ilustrează, în opinia APCE, în ce grad situaţia politică din Rusia 'este plină de contradicţii' şi alimentează întrebări cu privire la 'intenţiile reale ale puterii'. În ceea ce priveşte condamnarea lui Mihail Hodorkovski şi a membrelor trupei rock Pussy Riot, acestea sunt interpretate ca un semnal al faptului că 'puterea juridică din Rusia rămâne obiectul unei presiuni politice şi al influenţei puterii executive'.

Raportorii APCE sunt convinşi că următoarele luni vor avea o importanţă decisivă pentru viitorul democratic al Rusiei. În proiectul de rezoluţie, Rusiei i se recomandă să reducă 'nivelul de control birocratic asupra înfiinţării şi funcţionării de partide politice', să revină la un 'dialog constructiv cu opoziţia' şi să 'schimbe legile care ar putea fi folosite pentru suprimarea opiniei publice şi a libertăţii de exprimare'. De asemenea, se recomandă abţinerea de la ameninţări şi presiuni exagerate la adresa opoziţiei şi organizaţiilor non-guvernamentale.

Comisia APCE şi-a declarat intenţia de a continua monitorizarea, până când va obţine 'dovada unui progres substanţial'. APCE va dezbate proiectul de rezoluţie în timpul sesiunii plenare din 1-5 octombrie. Vicepreşedintele APCE, Leonid Sluţki, care a reprezentat delegaţia rusă în timpul prezentării raportului elaborat de Comisia de Monitorizare, s-a declarat mulţumit de proiectul de rezoluţie, caracterizându-l 'în premieră echilibrat şi cu măsură critic'.

Unul dintre copreşedinţii mişcării ruse de opoziţie RPR-PARNAS, Vladimir Râjkov, a calificat însă poziţia APCE 'slabă şi chiar fricoasă'. 'Tonalitatea rezoluţiei nu oglindeşte situaţia reală din Rusia', este convins Râjkov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor