Italia: Ipoteza unui guvern condus de democratul Matteo Renzi capătă tot mai mult contur

Scenariul conform căruia Enrico Letta ar putea fi înlocuit la conducerea guvernului italian de primarul Florenţei, Matteo Renzi, nu ar mai fi exclus de Palatul Prezidenţial, potrivit mass-media italiene.
Primarul Florenţei, Matteo Renzi. (TIZIANA FABI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.02.2014

Scenariul conform căruia Enrico Letta ar putea fi înlocuit la conducerea guvernului italian de primarul Florenţei, Matteo Renzi, nu ar mai fi exclus de Palatul Prezidenţial, potrivit mass-media italiene. O decizie în acest sens ar urma să fie luată joi, notează cotidianul francez Les Echos.

În condiţiile în care se credea că Enrico Letta este (relativ) bine instalat la Palazzo Chigi până în 2015, zvonurile privind schimbarea şefului de guvern sunt din ce în ce mai insistente la Roma. 'Ma chi me lo fa fare?' (Cine mi-o cere s-o fac?) se rezuma să răspundă până acum primarul Florenţei (39 de ani) la posibilitatea instalării sale în fruntea guvernului, fără a trece prin testul alegerilor.

Însă, în faţa presiunii crescânde din partea majorităţii aleşilor democraţi şi a puternicului sprijin al unei bune părţi a opiniei publice, noul om forte al stângii italiene, ales în mod triumfal în alegerile primare de la începutul lui decembrie, ar putea ajunge să accepte oferta preşedintelui republicii italiene, Giorgio Napolitano. În cazul unui acord amiabil, Enrico Letta ar putea moşteni postul ministrului economiei, precizează publicaţia franceză menţionată.

'Dacă reforma electorală va învinge, Italia este cea care va învinge, iar joi se va decide în legătură cu viitorul guvernului', le-a declarat marţi dimineaţa Matteo Renzi aleşilor reuniţi la sediul partidului, la Roma. 'Dacă susţinătorii lui Renzi trebuie să intre în guvern, de ce nu şi secretarul general însuşi, în acest stadiu?', se întreabă deschis cei din anturajul primarului Florenţei.

În pofida jurămintelor publice de fidelitate reciprocă, relaţiile dintre Letta şi Renzi nu au încetat să se deterioreze de la începutul anului. 'Dopat' de avansarea proiectului său de reformă electorală negociat cu Silvio Berlusconi ('Italicum'), aflat pe calea cea bună, chiar dacă trebuie încă să fie adoptat oficial de Camera Deputaţilor, secretarul Partidului Democrat s-ar putea lăsa convins că momentul adevărului a venit, cu atât mai mult cu cât, după ce a fost ţinta unor atacuri virulente din partea mişcării Cinque Stelle (M5S), preşedintele republicii însuşi, Giorgio Napolitano, este fragilizat de o polemică - nu neapărat fortuită - privind rolul său în instalarea guvernului Monti, în 2011.

Potrivit calculelor analiştilor, Matteo Renzi ar putea aduce la Quirinale promisiunea unei majorităţi întărite, cu sprijinul a 194 de aleşi, inclusiv celor din partea Noului Centru Dreapta al lui Angelino Alfano şi centriştilor din Scelta Civica (partidul lui Mario Monti), împotriva a 174 pentru guvernul lui Enrico Letta.

'Retragerea încrederii guvernului nu este în program. Cetăţenii ne-au spus foarte clar că a venit momentul ca lucrurile să fie făcute serios', dădea asigurări primarul Florenţei încă la începutul lui decembrie. Doar că mediul politic italian s-a schimbat major de atunci: nu doar relansarea economică rămâne nesigură, cum o confirmă valoarea Produsului Intern Brut (PIB) pentru trimestrul al patrulea, ci şi guvernul lui Letta pare paralizat de volatilitatea climatului politic din Italia, în care liderul Partidului Democrat, care nu este unul parlamentar, dictează în fiecare zi agenda reformelor.

'Decideţi între voi', ar fi declarat Giorgio Napolitano la finalul negocierilor avute cu cele două rivale democrate. Partida de şah nu face decât să înceapă.

Un alt scenariu promovat de Enrico Letta ar fi cel al unei miniremanieri guvernamentale, susţinută de un nou pact de coaliţie în stil german, pentru 2014. Însă şi în acest ca va fi necesară obţinerea votului de încredere din partea parlamentului, conchide Les Echos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor