Conservatorii au suportat miza socialiştilor şi au respins retragerea legii avortului (revista presei spaniole)

Ministrul spaniol al justiţiei Alberto Ruiz Gallardon.
Ministrul spaniol al justiţiei Alberto Ruiz Gallardon. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Camera inferioară a legislativului spaniol a respins o propunere venită din partea opoziţiei socialiste de a retrage proiectul de reformă a legii avortului, astfel că ziarele cele mai importante comentează miercuri importanţa deciziei fie observând diviziuni interne în cadrul Partidului Popular, de la guvernare, fie susţinând, dimpotrivă, că votul a fost în primul rând o dovadă a unităţii formaţiunii.

Partidul Popular impune disciplina de vot în cazul avortului, deşi se confruntă cu diviziuni interne, scrie cotidianul El Pais. Acesta observă cum conservatorii au respins cu 183 de voturi 'împotrivă' şi 151 'pentru' moţiunea PSOE pentru retragerea din Congresul Deputaţilor a controversatului proiect elaborat de ministrul spaniol al justiţiei, Alberto Ruiz Gallardon. Unii dintre demnitarii conservatori susţin însă că legea va fi retrasă după alegerile europene din luna mai, mai scrie cotidianul spaniol.

Cotidianul ABC constată că Partidul Popular votează unit în apărarea vieţii, iar El PSOE este cel care are parte de un eşec, în încercarea de a-i diviza pe conservatori, în ciuda votului secret care a avut loc pe această temă.

Partidul Popular suportă miza PSOE cu privire la avort, relatează la rândul său şi cotidianul catalan La Vanguardia, care precizează că, în ciuda votului secret, popularii au sprijinit fără probleme reforma lui Gallardón. Socialista Elena Valenciano le-a cerut conservatorilor să 'nu transforme femeile din această ţară în monedă de schimb pentru aripa dură', iar PP a reproşat PSOE refuzul de a intra într-un dialog şi chiar a făcut referire la 'un feminism învechit'.

Despre o lecţie de unitate a Partidului Popular în faţa legii avortului scrie miercuri cotidianul La Razon. Potrivit acestuia, conservatorii au strâns rândurile în faţa încercărilor PSOE de a-i diviza cu un vot secret pentru paralizarea 'legii Gallardón'. Cu toate acestea, votul a fost decis cu 183 împotrivă, 151 pentru şi 6 abţineri, constată cotidianul spaniol, care citează din spusele ministrului: 'Niciun drept nu este absolut. Trebuie protejate şi drepturile celui nenăscut'.

Cotidianul catalan El Periodico consideră că Partidul Popular se prezintă de la sine cu legea Gallardón. Rajoy a impus o disciplină de vot împotriva dreptului la avort şi obţine sprijinul unei părţi a naţionaliştilor catalani. Cu toate acestea, mai scrie cotidianul catalan, guvernul pregăteşte astfel terenul pentru ameliorarea textului şi a admite malformaţiile fătului şi alte condiţii pentru permiterea întreruperii sarcinii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe