Inundaţiile severe din Marea Britanie continuă

Worcester, Anglia, 11 februarie 2014.
Worcester, Anglia, 11 februarie 2014. (Rob Stothard / Getty Images)

Precipitaţiile masive din ultimele săptămâni cât şi nivelul în creştere al râurilor din Marea Britanie au contribuit la cele mai severe inundaţii ce au afectat teritoriile regatului britanic în ultimele decenii, iar vremea nu dă semne că s-ar îmbunătăţi în următoarele zile, notează BBC.com.

Nivelul râului Tamisa a atins cote alarmante, iar mai multe guri de evacuare au răbufnit. De-a lungul acestuia, peste 1.000 de locuinţe au fost evacuate, forţele de urgenţă britanice ridicând mai multe baraje pentru stoparea apelor.

Agenţia Naţională de Mediu a avertizat că oraşele Hereford şi Worcester riscă să fie acoperite şi mai mult de ape în următoarele zile din cauza râurilor locale ce s-ar putea revărsa.

În nordul şi vestul ţării meteorologicii au anunţat zăpezi în timp ce în sudul ţării, centrul meteorologic al BBC a anunţat că în următoarele zile va ploua cât pentru o lună. În oraşele Berkshire, Surrey şi Somerset sunt active 16 avertizări de inundaţii grave încă de zilele trecute.

Ploile din ultimele două luni au determinat cetăţenii din zonele Staines şi Egham să părăsească peste 6.000 de locuinţe iar numărul acestora continuă să crească. În oraşul Datchet, peste 1.700 de locuinţe au rămas fără curent încă de marţi.

Marţi, prim ministrul britanic, David Cameron a declarat că ”nu va obiecta” împotriva cererilor financiare necesare pentru ajutorarea sinistraţilor şi diminuarea pagubelor. Miercuri, Cameron a anunţat că divizia militară Cobra va dispune câteva mii de unităţi militare, ce vor fi disponibile de urgenţă, pentru combaterea inundaţiilor.

Agenţia naţională de Mediu a emis peste 350 de alerte de inundaţii grave în sudul şi centrul Angliei. În zilele următoare, există riscul ca râurile Severn şi Wye să se reverse de asemenea. Vântul din oraşele Cornwall, Devon, unele părţi din Ţara Galilor şi Lancashire a atins viteze record de peste 130 de kilometri pe oră.

În multe părţi din ţară, nivelul apei este atât de mare încât inundaţiilor pot continua câteva săptămâni sau chiar şi luni. În zonele maritime din apropierea oraşelor Lundy, Fastnet şi Irish Sea, rafalele de vânt vor atinge intensitatea uraganelor, conform biroului meteo.

Conform Regiei de Transport Feroviar britanice, râul Tamisa a inundat mai multe staţii de tren aflate între zonele Staine şi Windsor. Din cauza apelor, cursele trenurilor au fost anulate iar autobuzele ce trebuiau să le substituie nu au fost disponibile. În mai multe regiuni din regat, cursele trenurilor au înregistrat întârzieri serioase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe