Renzi: Italia în pericol să devină “neguvernabilă”. Se amplifică sentimentul anti-european
alte articole
Secretarul Partidului Democrat italian, Matteo Renzi, a criticat ascensiunea populismului de aripă dreapta în Italia, susţinând că situaţia este “foarte periculoasă”.
Renzi, care a demisionat din funcţia de premier în 2016 după ce a pierdut un referendum pe tema unei reforme constituţionale, a recunoscut: “Neguvernabilitatea în Italia reprezintă un mare risc”.
“Din acest motiv sunt atât de dezgustat că am pierdut referendumul. Am fi pus capăt acestei situaţii”, a adăugat el.
De asemenea, Renzi i-a atacat pe liderul partidului Forza Italia, Silvio Berlusconi, pe liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini şi pe liderul Mişcării Cinci Stele (M5S), Beppe Grillo.
Renzi a declarat publicaţiei El Pais: “Este adevărat că există forţe populiste în Italia care sunt foarte periculoase în ochii observatorului european.
“În grupul european, M5S este mai anti-european. Salvini, care a încheiat un acord cu Berlusconi, este populist.
“Şi împreună cu ei, bineînţeles, este imposibil să se ajungă la acorduri”.
Renzi, care este pro-Bruxelles, a adăugat: “Berlusconi şi [partidele de] dreapta sunt în mâinile lui Salvini, care este o piesă a populismului.
“Şi M5S se află în mâinile altui mare front populist”.
Politicianul de centru-stânga a cerut Italiei să accepte reformele propuse de preşedintele francez Emmanuel Macron în ceea ce priveşte Uniunea Europeană.
“Europa trebuie să se schimbe. Europa s-a născut din cărbune şi oţel din cauză că nu a fost posibil să se facă politică şi să aibă valori comune. Dar cărbunele şi oţelul nu mai ajută în 2017”, a adăugat Renzi.
“Trebuie să inventăm noi argumente de natură politică şi Macron merge în direcţia corectă”, a precizat el.
În două dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei – Lombardia şi Veneto – au avut loc duminică referendumuri pe tema obţinerii unei autonomii mai mari, pentru a putea negocia înţelegeri financiare mai bune cu Roma.
Participarea la referendum a fost semnificativă în ambele regiuni, care sunt guvernate de Liga Nordului, şi rezultatele preliminare arată că peste 90% dintre participanţi au răspuns cu DA la întrebarea dacă doresc ca autorităţile regionale să solicite autorităţilor centrale mai multă autonomie.
Cele două referendumuri – care nu au natură obligatorie şi sunt considerate inutile de guvernul de la Roma – ar putea alimenta tensiunile regionale din Europa, într-un moment în care Spania încearcă să oprească regiunea Catalonia să obţină independenţa.