Renzi: Italia în pericol să devină “neguvernabilă”. Se amplifică sentimentul anti-european

Italia este pe cale să devină “neguvernabilă” din cauza ascensiunii partidelor eurosceptice, a declarat fostul premier Matteo Renzi.
Matteo Renzi (Franco Origlia/Getty Images)
Andrei Popescu
23.10.2017

Secretarul Partidului Democrat italian, Matteo Renzi, a criticat ascensiunea populismului de aripă dreapta în Italia, susţinând că situaţia este “foarte periculoasă”.

Renzi, care a demisionat din funcţia de premier în 2016 după ce a pierdut un referendum pe tema unei reforme constituţionale, a recunoscut: “Neguvernabilitatea în Italia reprezintă un mare risc”.

“Din acest motiv sunt atât de dezgustat că am pierdut referendumul. Am fi pus capăt acestei situaţii”, a adăugat el.

De asemenea, Renzi i-a atacat pe liderul partidului Forza Italia, Silvio Berlusconi, pe liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini şi pe liderul Mişcării Cinci Stele (M5S), Beppe Grillo.

Renzi a declarat publicaţiei El Pais: “Este adevărat că există forţe populiste în Italia care sunt foarte periculoase în ochii observatorului european.

“În grupul european, M5S este mai anti-european. Salvini, care a încheiat un acord cu Berlusconi, este populist.

“Şi împreună cu ei, bineînţeles, este imposibil să se ajungă la acorduri”.

Renzi, care este pro-Bruxelles, a adăugat: “Berlusconi şi [partidele de] dreapta sunt în mâinile lui Salvini, care este o piesă a populismului.

“Şi M5S se află în mâinile altui mare front populist”.

Politicianul de centru-stânga a cerut Italiei să accepte reformele propuse de preşedintele francez Emmanuel Macron în ceea ce priveşte Uniunea Europeană.

“Europa trebuie să se schimbe. Europa s-a născut din cărbune şi oţel din cauză că nu a fost posibil să se facă politică şi să aibă valori comune. Dar cărbunele şi oţelul nu mai ajută în 2017”, a adăugat Renzi.

“Trebuie să inventăm noi argumente de natură politică şi Macron merge în direcţia corectă”, a precizat el.

În două dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei – Lombardia şi Veneto – au avut loc duminică referendumuri pe tema obţinerii unei autonomii mai mari, pentru a putea negocia înţelegeri financiare mai bune cu Roma.

Participarea la referendum a fost semnificativă în ambele regiuni, care sunt guvernate de Liga Nordului, şi rezultatele preliminare arată că peste 90% dintre participanţi au răspuns cu DA la întrebarea dacă doresc ca autorităţile regionale să solicite autorităţilor centrale mai multă autonomie.

Cele două referendumuri – care nu au natură obligatorie şi sunt considerate inutile de guvernul de la Roma – ar putea alimenta tensiunile regionale din Europa, într-un moment în care Spania încearcă să oprească regiunea Catalonia să obţină independenţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor