Italia: Guvernul Monti reduce cheltuielile publice cu 26 de miliarde de euro în următorii trei ani

Executivul premierului Mario Monti, după o reuniune a Consiliului de miniştri care a durat peste şapte ore, a aprobat, în cursul nopţii de joi spre vineri, decretul-lege numit 'Spending Review', care prevede reducerea cheltuielilor publice cu 26 de miliarde de euro, pe trei ani, decret care va fi publicat vineri în Monitorul Oficial, informează toate cotidienele din Italia.
Premierul italian, Mario Monti. (GABRIEL BOUYS/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
06.07.2012

Executivul premierului Mario Monti, după o reuniune a Consiliului de miniştri care a durat peste şapte ore, a aprobat, în cursul nopţii de joi spre vineri, decretul-lege numit 'Spending Review', care prevede reducerea cheltuielilor publice cu 26 de miliarde de euro, pe trei ani, decret care va fi publicat vineri în Monitorul Oficial, informează toate cotidienele din Italia.

'Consiliul de miniştri aprobă normele pentru reducerea cheltuielilor publice', titrează La Repubblica de la Roma, care subliniază durata neobişnuită a acestei şedinţe a executivului, care a început la 18: 00 ora locală şi s-a terminat după şapte ore, lucru care marchează dificultatea pe care au avut-o miniştrii în a decide aceste măsuri drastice. Mărirea Taxei pe Valoarea Adăugată, TVA, care ar fi trebuit să crească, în intenţiile guvernului, de la 21% la 23%, începând cu luna octombrie 2012, a fost amânată cel puţin până în luna iulie 2013. Executivul lui Monti a mai reuşit să evite închiderea unor spitale mai mici şi a unor tribunale.

Decretul va asigura economii de 4,5 miliarde de euro în 2012, 10,5 miliarde în 2013 şi 11 miliarde în 2014. Două miliarde de euro, unul în 2013 şi unul în 2014, vor fi alocate pentru a reface infrastructurile din regiunile Emilia Romagna, Lombardia şi Veneto, din nordul ţării, lovite de seismele din luna mai 2012. A mai fost alocată suma de 1,2 miliarde de euro, începând cu anul 2014, pentru a ajuta alte 55.000 de persoane, din cele peste 350.000 numite în Italia 'sacrificaţii reformei pensiilor', care au rămas fără salarii şi fără pensii, pe o perioadă de câţiva ani, în urma aprobării noii reforme a pensiilor, observă La Repubblica.

Reducerea cheltuielilor administraţiei publice prevede tăierea unor locuri de muncă, 20% din manageri şi 10% din funcţionarii de la ministere. Au fost reduse cu 50% maşinile oficiale aflate la dispoziţia ministerelor, iar societăţile publice vor putea avea Consilii de administraţie formate din cel mult trei membri. Va fi redus cu 10% şi personalul Forţelor Armate Italiene. A mai fost redus cu 50% şi numărul provinciilor italiene, pe baza a două criterii principale, număr de locuitori şi suprafaţă, iar până pe data de 1 ianuarie 2014 vor fi create zece zone, numite 'oraşe metropolitane', Roma, Torino, Milano, Veneţia, Genova, Bologna, Florenţa, Bari, Napoli şi Reggio Calabria, unde vor fi eliminate provinciile, indică La Repubblica.

'Reduceri de cheltuieli publice, mai puţine provincii, au fost salvate spitalele', titrează cotidianul milanez Il Corriere della Sera, care semnalează faptul că acest decret de lege va fi aprobat de Camera deputaţilor pe 31 iulie. 'Toţi miniştrii au demonstrat o mare responsabilitate şi au înţeles că avem o misiune colectivă, aceea de a reduce cheltuielile în toate sectoarele', a declarat premierul Monti în cursul nopţii de joi spre vineri, citat de Il Corriere della Sera.

'Reduceri de cheltuieli cu 26 de miliarde de euro în trei ani', titrează La Stampa din Torino, care subliniază faptul că executivul lui Monti a reuşit să evite mărirea TVA cu două procente, de la 21% la 23%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor