Italia: Polemică între preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru alegerea Consiliului de administraţie de la RAI

Aspra polemică instituţională care a izbucnit miercuri între preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, şi preşedintele Senatului, Renato Schifani, cu ocazia votului din cadrul Comisiei de control de la RAI, radio-televiziunea publică din Italia, comisie care trebuie să aleagă noul Consiliu de administraţie de la RAI, şi tentativele partidului de dreapta Poporul Libertăţii de a politiza aceste alegeri, se află joi pe primele pagini ale ziarelor din Peninsulă.
Vedere generală a Parlamentului italian. (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.07.2012

Aspra polemică instituţională care a izbucnit miercuri între preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, şi preşedintele Senatului, Renato Schifani, cu ocazia votului din cadrul Comisiei de control de la RAI, radio-televiziunea publică din Italia, comisie care trebuie să aleagă noul Consiliu de administraţie de la RAI, şi tentativele partidului de dreapta Poporul Libertăţii de a politiza aceste alegeri, se află joi pe primele pagini ale ziarelor din Peninsulă.

'RAI: Monti atrage atenţia Partidului Libertăţii: dacă joi nu va fi numit Consiliul de administraţie de la RAI, voi numi eu un comisar special', titrează cotidianul roman La Repubblica, care scrie despre polemica de miercuri dintre preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului asupra înlocuirii, de către Schifani, a unui membru al Comisiei de control de la RAI, care trebuie să aleagă şapte din cei nouă membri ai Consiliului de administraţie de la RAI, după ce doi membri au fost deja numiţi de executiv, şi anume un preşedinte, Anna Maria Tarantola, şi un director general, Luigi Gubitosi.

'Monti asistă fără a se resemna la luptele care se dau între partide în vederea numirii noului Consiliu de administraţie de la RAI şi la haosul provocat miercuri de Partidul Libertăţii, PDL (de dreapta) şi atrage atenţia, spunând că este din ce în ce mai convins că va trebui să numească un comisar special pentru a rezolva această problemă', subliniază La Repubblica. Premierul italian Monti consideră că există toate condiţiile pentru a numi acest comisar, pentru a anula controlul partidelor asupra radio-televiziunii publice din Italia.

Fostul Consiliu de administraţie, CDA, de la RAI, şi-a terminat mandatul pe 28 martie, şi de atunci, de peste trei luni, partidele politice nu reuşesc să numească şapte membri din nouă, lăsând radio-televiziunea publică din Italia fără un organism de conducere, în acest moment de gravă criză economică, explică La Repubblica. Vorbind recent cu liderii partidelor de stânga şi de centru, Pierluigi Bersani, din Partidul Democrat, şi Pierferdinando Casini, din Partidul de Centru, Monti a spus: 'Pentru a redresa bilanţul de la RAI, ar fi nevoie să facem o alegere drastică'. Pentru a depăşi actuala situaţie de blocaj operaţional în care se află RAI, Monti ar avea deci intenţia să treacă peste atribuţiile Parlamentului, fiind convins că există motive economice pentru a face acest lucru. RAI are un bilanţ negativ (a pierdut în ultimii ani peste 100 de milioane de euro) şi ar avea nevoie de un ajutor financiar din partea statului de circa 40 de milioane de euro, pentru a se putea administra. Situaţia de la RAI şi tentativele partidelor de a politiza radio-televiziunea publică sunt monitorizate de guvern, care nu va permite alte greşeli, observă La Repubblica.

'RAI: polemici între Fini şi Schifani', titrează cotidianul milanez Il Corriere della Sera, care scrie despre violenta polemică instituţională care a izbucnit miercuri între preşedinţii celor două camere ale parlamentului italian. Membrul din consiliul de administraţie înlocuit de Schifani este senatorul din Partidul Libertăţii, Paolo Amato, care declarase că nu are intenţia să voteze după indicaţiile partidului, pentru a alege Consiliul de administraţie de la RAI. Schifani l-a înlocuit pe Amato cu un alt senator, Pasquale Viespoli, din grupul Coesione Nazionale, (Coeziune Naţională), fapt care a declanşat reacţia lui Fini, care a declarat că 'ne aflăm în faţa unei acţiuni fără precedent şi de o mare gravitate politică'. Fini îi cere explicaţii lui Schifani şi îl acuză de a fi apărat interesele Partidului Libertăţii. Preşedintele Senatului a replicat, declarând că 'este senin, deoarece toate regulile au fost respectate'.

Il Corriere della Sera publică şi declaraţia lui Bersani, liderul Partidului Democrat: 'Ceea ce se întâmplă în Comisia de control de la RAI este un lucru incredibil. Partidul Libertăţii trebuie să înceteze să se ocupe de soarta radio-televiziunii publice. Altfel, guvernul va trebui să ia măsuri extraordinare, pentru a asigura gestiunea uneia dintre cele mai importante instituţii publice din Italia'.

'RAI: haos din cauza ciocnirii violente dintre Fini şi Schifani', titrează cotidianul torinez La Stampa, care descrie această aspră polemică instituţională dintre preşedintele Camerei Deputaţilor şi cel al Senatului. La Stampa observă că Schifani a fost apărat miercuri numai de liderul Partidului Libertăţii, Angelino Alfano, care a declarat că 'Schifani, ca de obicei, şi-a interpretat rolul instituţional în mod exemplar, iar preşedintele Camerei Deputaţilor ar trebui să ia exemplu de la Schifani'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor