Grecia recunoaşte devierea de la obligaţiile de salvare

Grecia a recunoscut joi că a alunecat "în unele privinţe" de la punerea în aplicare a reducerilor şi a reformelor cerute de creditori, în schimbul salvării de la faliment a Atenei şi a încercat să-i convingă să dea ţării un răgaz, potrivit unui raport Reuters.
Ministrul grec de finanţe, Yannis Stournaras, 26 iunie 2012 (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
06.07.2012

Grecia a recunoscut joi că a alunecat "în unele privinţe" de la punerea în aplicare a reducerilor şi a reformelor cerute de creditori, în schimbul salvării de la faliment a Atenei şi a încercat să-i convingă să dea ţării un răgaz, potrivit unui raport Reuters.

Ministrul de finanţe Yannis Stournaras a admis aceasta după întâlnirea cu oficiali de rang înalt din triada Greciei de creditori din UE, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, ai cărei inspectori au început cercetarea documentelor ţării, după săptămâni de paralizie politică.

Incercând să profite de o schimbare în Europa, cu prilejul adoptării măsurilor politice favorabile creşterii, guvernul face presiuni pentru a slăbi condiţiile restrictive ale scoaterii din faliment care menţin Grecia corespunzătoare conform cerinţelor economice, dar o afundă mai adânc în recesiune.

Fragila coaliţie conservatoare de stânga şi de dreapta a primului ministru Antonis Samaras se află sub presiune publică intensă pentru a uşura povara unei societăţi care se destramă de la vârf. Dar se confruntă cu o rezistenţă acerbă din partea scepticilor parteneri europeni condusă de casierul Germania.

Stournaras, un economist liberal care a fost investit în scurt timp înainte de întâlnirea celor trei părţi, a declarat că programul de ajustare fiscală din Grecia a fost încetinită de alegeri şi de turul 2 al acestora de pe 17 iunie.

"Economia a trecut prin două alegeri dificile şi programul nu corespunde în unele privinţe, dar este pe calea ce bună în altele", a declarat el reporterilor.

Cu economia în al cincilea an de recesiune şi aproape unul din patru muncitori greci fără locuri de muncă, guvernul afirmă că austeritatea a devenit intolerabilă.

Dar, fără următoarea tranşă de 31.5 miliarde de euro din fondurile de salvare, Grecia riscă să rămână fără bani în câteva săptămâni.

Contestat de către o opoziţie angajată pentru respingerea salvării, Samaras a solicitat pentru reducerile fiscale orientate o îngheţare a disponibilizării din sectorul public, ajutor suplimentar pentru cei săraci şi şomeri şi o suplimentare de doi ani pentru a reduce deficitul.

În schimb, el se oferă să extindă şi să accelereze procesul de privatizare a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor