Planul guvernului Monti de reducere a cheltuielilor statului înfurie sindicatele din Italia

Planul guvernului italian condus de premierul Mario Monti, plan numit 'Spending Review', care va fi aprobat vinerea viitoare de Consiliul de miniştri, şi care prevede reduceri drastice ale cheltuielilor statului, prin intervenţii la nivel teritorial, declanşează reacţia dură a sindicatelor din Italia, care nu exclud posibilitatea unei greve generale, scriu miercuri ziarele din Peninsulă.
Premierul italian, Mario Monti. (JOHN THYS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
04.07.2012

Planul guvernului italian condus de premierul Mario Monti, plan numit 'Spending Review', care va fi aprobat vinerea viitoare de Consiliul de miniştri, şi care prevede reduceri drastice ale cheltuielilor statului, prin intervenţii la nivel teritorial, declanşează reacţia dură a sindicatelor din Italia, care nu exclud posibilitatea unei greve generale, scriu miercuri ziarele din Peninsulă.

'Sindicatele sunt înfuriate din cauza reducerilor de cheltuieli propuse de Monti', titrează La Repubblica de la Roma, care descrie clima tensionată după întâlnirea de marţi de la Roma dintre guvern şi principalele trei sindicate din Italia, Cgil, Cisl şi Uil, pentru a discuta despre planul guvernului Monti de a reduce cheltuielile administraţiei publice din Italia.

Guvernul Monti propune unirea unor provincii mai mici, din aceeaşi regiune, într-o singură provincie, şi eliminarea celor mai mici provincii, pentru a evita cheltuieli inutile şi pentru a economisi un miliard de euro pe an. În acest mod, riscă să fie eliminate zeci de provincii italiene. Propunerea lui Monti este aceea de a păstra provinciile cu 350.000 de locuitori, 50 de comune pe propriul teritoriu şi trei mii de kilometri pătraţi de suprafaţă. Monti a explicat că această propunere are scopul de a evita mărirea TVA în luna octombrie 2012, când Taxa pe Valoarea Adăugată ar trebui să crească de la 21% la 23%. 'Avem nevoie de 4,2 miliarde de euro pentru a evita mărirea TVA', a spus premierul Monti, citat de cotidianul de la Roma La Repubblica, care mai scrie că Monti, pentru a da un exemplu care speră că va fi urmat şi de alte ministere, a anunţat reduceri energice de cheltuieli la preşedinţia Consiliului de miniştri şi la ministerul economiei şi finanţelor, pe care îl conduce.

Monti a mai propus o reorganizare a statului, prin eliminarea unor tribunale, prefecturi, chesturi, birouri, şi prin reducerea personalului administraţiei publice, o reducere cu 10% a funcţionarilor, şi cu 20% a cadrelor de conducere. 'Nu mai sunt sustenabile pentru statul italian cheltuielile pentru a menţine toate structurile teritoriale', a declarat şi vice-ministrul economiei, Vittorio Grilli, citat de La Repubblica, declaraţie care a dezlănţuit protestul sindicatelor din Italia, care au anunţat posibilitatea unei greve generale împotriva guvernului Monti.

'Reduceri de cheltuieli: planul lui Monti, Spending Review', titrează cotidianul din Milano, Il Corriere della Sera, care subliniază 'furia sindicatelor', care ameninţă guvernul cu o grevă generală. Planul lui Monti îi va permite Italiei să economisească circa zece miliarde de euro pe an. Il Corriere della Sera scrie şi despre reducerile propuse de guvern în domeniul sănătăţii, pentru a economisi un miliard de euro în 2012 şi două miliarde de euro începând cu anul 2013, reduceri draconice, care ar putea afecta Fondul Sanitar Naţional, şi care vor atinge în primul rând industria farmaceutică, prin reducerea cheltuielilor farmaceutice, impusă la nivel teritorial. Planul guvernului Monti prevede şi o reducere a achiziţiilor de bunuri şi servicii din partea administraţiei publice, observă Il Corriere della Sera.

'Spending Review, furia sindicatelor', titrează La Stampa din Torino, care descrie îngrijorarea reprezentanţilor instituţiilor locale pentru acest plan sever anunţat de Monti, şi care subliniază dezamăgirea sindicatelor; liderul principalului sindicat italian, Cgil, Susanna Camusso, a declarat: 'Guvernul Monti pune gaz pe foc cu aceste propuneri inacceptabile'. Sindicatele sunt convinse că lucrătorii italieni sunt singurii care plătesc criza economică şi propun o taxă pe marile patrimonii, pentru a recupera miliarde de euro care ar putea fi investite în servicii sociale pentru populaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor