Italia: Guvernul Monti aprobă legea de stabilitate pe anul 2013, în valoare de 10 miliarde de euro (presă)
alte articole
După o şedinţă a Consiliului de miniştri (Cdm) care a durat aproape şapte ore, guvernul lui Mario Monti a decis marţi noapte alte reduceri de cheltuieli în administraţia publică şi a aprobat legea de stabilitate pe anul 2013, în valoare de zece miliarde de euro. Noile măsuri de austeritate decise de executivul italian se află miercuri pe primele pagini ale tuturor publicaţiilor din Italia.
'Consiliul de miniştri aprobă legea de stabilitate, de zece miliarde de euro', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că, începând cu 1 ianuarie 2013, procentele impozitului asupra veniturilor, numit Irpef, vor scădea de la 23% la 22% pentru veniturile anuale până la 15.000 de euro şi de la 27% la 26% pentru cele până la 28.000 de euro. Costul acestei operaţiuni este de cinci miliarde de euro, un 'cadou' pe care guvernul îl face cetăţenilor italieni, o surpriză plăcută, care va 'îmbunătăţi condiţiile familiilor şi va permite o creştere a consumurilor interne', a declarat ministrul economiei, Vittorio Grilli, chiar dacă executivul nu a reuşit să evite mărirea TVA, care va creşte, începând cu data de 1 iulie 2013, de la 10% la 11% şi de la 21% la 22%.
În conferinţa de presă susţinută după terminarea şedinţei Cdm, premierul Monti a subliniat că 'austeritatea nu este un cerc vicios, iar disciplina de bilanţ este un lucru pozitiv, care astăzi ne-a permis să începem o reducere a taxelor italienilor, chiar dacă este vorba despre o reducere încă modestă', relatează cotidianul roman amintit.
Tot la conferinţa de presă care a avut loc marţi noapte la Palatul Chigi, sediul guvernului italian, ministrul economiei a declarat că guvernul italian va introduce 'imediat' taxa asupra tranzacţiilor financiare (Tobin Tax), din care vor fi însă excluse obligaţiunile guvernamentale, pentru a respecta acordurile luate la nivel de Uniune Europeană, potrivit publicaţiei menţionate.
Biserica catolică va trebui să plătească taxa Imu (Impozitul municipal unic) pe activităţile sale imobiliare rentabile, începând cu data de 1 ianuarie 2013.
Pentru angajaţii din administraţia publică vor fi blocate contractele şi creşterile de salarii până în anul 2014, anunţă La Repubblica.
De asemenea, vor fi reduse cu un miliard de euro fondurile alocate de statul italian pentru sistemul sanitar naţional şi vor fi reduse cheltuielile pentru achiziţia de bunuri şi servicii medicale, o măsură criticată cu asprime de ministrul sănătăţii, Renato Balduzzi, şi de Partidul Democrat (PD), de centru-stânga. Administraţiile publice nu vor mai putea cumpăra sau închiria noi imobile şi au fost blocate achiziţiile de noi maşini de serviciu, observă principalul cotidian roman.
Au fost reduse cu un miliard de euro fondurile alocate regiunilor cu statut special, dar au fost acordate 160 de milioane de euro pentru regiunea Campania (sud) şi circa 130 de milioane de euro pentru comunele aflate în dificultate financiară.
Bugetul universităţilor va putea creşte cu 3% pe an, iar pentru institutele de cercetare procentul va creşte cu 4%. Vor fi puse în vânzare proprietăţile imobiliare ale statului italian şi vor fi alocate 1,6 miliarde de euro pentru transportul public local, începând cu anul 2013. Au fost reduse tarifele pentru interceptările telefonice şi va fi numit un comisar special anticorupţie, care va prezida Comisia pentru evaluarea, transparenţa şi integritatea administraţiilor publice, relevă publicaţia de la Roma.
Pentru a economisi, va fi redusă iluminarea publică în toate oraşele italiene, printr-o operaţiune denumită 'Ceruri întunecate'. De asemenea, Italia va participa cu 58 de milioane de euro, în trei ani, la cheltuielile pentru restructurarea cartierului general Nato.
'Lege de stabilitate, guvernul aprobă', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că guvernul Monti a aprobat şi reforma Constituţiei italiene, mai precis a capitolului V din Constituţie, care se referă la raporturile dintre stat şi regiuni. De asemenea, guvernul Monti a aprobat taxarea pensiilor de război şi de invaliditate.
Această lege de stabilitate are scopul de a 'spori competitivitatea Italiei şi de a elimina unele defecte structurale, care împiedică creşterea (economică a) ţării', a declarat Mario Monti, potrivit principalului cotidian milanez.
'Guvernul aprobă legea de stabilitate, de zece miliarde de euro', titrează La Stampa din Torino, care scrie că executivul italian a mai decis să introducă o contribuţie de solidaritate de 5% pentru salariile de peste 90.000 de euro pe an şi de 10% pentru salariile care depăşesc suma de 150.000 de euro pe an.