Un scandal de corupţie din Grecia ar putea provoca o criză similară celei care l-a propulsat pe Berlusconi
alte articole
Poate un ''memory stick'' să doboare o ordine politică? Aceasta este întrebarea în Grecia, unde o dezbatere tragicomică despre ce s-a întâmplat cu o listă de aproximativ 2.000 de greci cu conturi bancare în Elveţia evoluează rapid spre o criză politică, ce periclitează fragilul guvern de coaliţie într-un moment crucial, comentează New York Times.
Atunci când ministrul de finanţe grec şi unul dintre predecesorii săi au declarat luna trecută că lista lipseşte - iar un alt fost ministru de finanţe a afirmat că a predat-o tardiv autorităţilor - povestea a fost văzută drept un scenariu aproape ridicol. Dar, pe fondul altor investigaţii de corupţie de profil înalt, demarate în ultimele săptămâni, a asumat o distribuţie mai sumbră. Joi, un fost ministru adjunct de interne - care, potrivit mass-media elene era cercetat el însuşi pentru fapte de corupţie - a fost găsit mort în urma a ceea părea o sinucidere.
În contextul în care guvernul de coaliţie al premierului Antonis Samaras depune eforturi pentru a conveni asupra unui pachet de măsuri de austeritate pentru a asigura finanţarea externă de care are nevoie ţara pentru a rămâne pe linia de plutire - şi înainte de vizita de marţi, la Atena, a cancelarului german Angela Merkel - investigaţiile de corupţie sunt văzute ca o ''aruncare a mănuşii'', unii politicieni rupând loialitatea într-un climat destabilizator de suspiciune şi chiar şantaj.
''Ceea ce vedem în desfăşurare în sistemul politic este o tragedie cu elemente de comedie de proastă calitate', a declarat Pantelis Boukalas, editorialist la ziarul Kathimerini.
Aceleaşi persoane evidenţiate în anchete sunt membre în partidele care formează pilonii guvernului lui Samaras - sprijinit de liderii europeni - şi rămâne de văzut de cât de multă autoexaminare şi acuzaţii penale va fi nevoie până când întreaga structură se va prăbuşi.
Pe fondul investigaţiilor impulsionate, relaţia dintre socialişti şi partidul Noua Democraţie al lui Samaras 'este cea dintre scorpion şi broască', spune Boukalas. 'Este în natura lor să se înţepe reciproc' până când ambele se îneacă. 'Poate că sunt aliaţi forţaţi acum, dar valoarea fiecăruia se bazează pe devalorizarea celuilalt', a adăugat el. 'Dacă socialiştii se retrag atunci se duce de râpă şi guvernul. Noua Democraţie şi Stânga Democrată singure nu-l pot menţine'.
Investigaţiile au dezvăluit şi legăturile strânse dintre clasa politică din Grecia şi oligarhii săi şi elita de afaceri. Există o indignare publică crescândă privind faptul că niciun guvern nu a vrut să se atingă de lista ''infamă'' de 1.991 de greci cu conturi la o ramură din Geneva a băncii HSBC, pe care guvernul francez a remis-o Greciei în 2010, pentru a anihila evaziunea fiscală.
După ce ministrul de finanţe, Yannis Stournaras, a declarat pentru Financial Times, luna trecută, că lista pare să fi dispărut în Ministerul de Finanţe, unul dintre predecesorii săi, Georgios Papaconstantinou, a acordat un interviu televiziunii spunând că a primit lista la sfârşitul lui 2010 de la Christine Lagarde, ministrul francez de finanţe de atunci, în prezent directorul FMI. El a spus că a remis câteva nume din listă şefului unităţii de combatere a infracţiunilor financiare şi economice, la începutul lui 2011, iar lista completă i-a dat-o succesorului acelui oficial, Ioannis Diotis, în luna iunie a aceluiaşi an.
Vorbind în Comisia de etică a Parlamentului, săptămâna trecută, Diotis a declarat că a primit un ''memory stick'' de la Papaconstantinou, în luna iunie 2011, luna în care ministrul de finanţe a părăsit postul. Diotis a spus că i-a dat lista succesorului lui Papaconstantinou, Evangelos Venizelos, actualul lider socialist, dar că acesta nu l-a însărcinat să o investigheze. Diotis a sugerat că lista pare să fi fost obţinută ilegal şi nu ar fi fost utilă într-o investigaţie.
Luni, Comisia a declarat că îi va convoca pe actualul ministru de finanţe şi pe cei trei anteriori să depună mărturie despre listă. Într-un interviu televizat de săptămâna trecută, Venizelos a declarat furios că i-a dat ''memory stick-ul'' lui Samaras când şi-a dat seama că nicio agenţie de investigaţie nu avea o copie. Luni, el a spus că nu a primit niciodată lista de la Papaconstantinou.
Dincolo de conţinutul ''memory stick-ului'', afirmaţiile şi dezminţirile dezvăluie ''cea mai dificilă perioadă din Grecia de la război încoace şi că există foarte puţine figuri exemplare în viaţa publică', a declarat Thanos Veremis, profesor şi coautor al unei istorii a Greciei moderne.
Luna trecută, mass-media elene au publicat o listă de 36 de politicieni care s-ar afla sub anchetă în baza unor acuzaţii de corupţie. Pe listă se află şi preşedintele Parlamentului, care a demisionat temporar pe 24 septembrie, şi mai mulţi foşti miniştri şi primari. Se crede că lista l-ar include şi pe Leonidas Tzanis, 57 de ani, un politician socialist şi fost ministru adjunct. Soţia lui l-a găsit mort în subsolul casei, joi, cu câteva zile înainte de a depune mărturie în faţa autorităţilor, potrivit mass-media elene.
Unitatea de combatere a infracţiunilor financiare şi economice nu a confirmat existenţa listei, dar nu a negat că investighează politicieni pentru corupţie.
Într-o altă anchetă, autorităţile examinează o listă de 54.000 de persoane care au transferat aproape 29 de miliarde de dolari în străinătate din 2009 încoace iar în 15.000 de cazuri au declarat un venit semnificativ mai mic decât cel constatat în conturi din străinătate.
Potrivit analiştilor, investigaţiile s-ar putea transforma în genul de scandal de mită care a dus la colapsul establishmentului politic din Italia la începutul anilor 1990, lăsând un vid care a fost umplut de Silvio Berlusconi. În Grecia, însă, rămâne de văzut ce forţe politice noi ar putea apărea. Peisajul politic a fost deja transformat radical de criza datoriilor şi trei ani de austeritate, în cursul cărora PIB-ul a scăzut cu 25%, iar şomajul a atins 50% pentru tineri şi 25% general.
Potrivit lui Boukalas, politicienii greci acuzaţi de corupţie obişnuiau să stea departe de ochii publicului înainte de a-şi face reapariţia ca ''nepătaţi'', dar acum, cu vechea conducere în confuzie, această strategie nu mai funcţionează.
''Există un lac în Argos unde Hera făcea baie dupa fiecare partidă de amor cu Zeus, astfel încât să fie întotdeauna virgină', a spus el, adăugând: 'Acest lac nu mai există. A fost secat într-un proiect de lucrări publice''.