Italia critică partenerii din Uniunea Europeană în privinţa cotelor de imigranţi

Premierul italian Matteo Renzi i-a criticat pe ceilalţi lideri din Uniunea Europeană pentru eşecul de a crea un mecanism necesar rezolvării crizei create de numărul mare de imigranţi care traversează Marea Mediterană pentru a ajunge în sudul Europei.
Matteo Renzi. (Vittorio Zunino Celotto / Getty Images)
Andrei Popescu
26.06.2015

Premierul italian Matteo Renzi i-a criticat pe ceilalţi lideri din Uniunea Europeană pentru eşecul de a crea un mecanism necesar rezolvării crizei create de numărul mare de imigranţi care traversează Marea Mediterană pentru a ajunge în sudul Europei.

“Dacă aceea este ideea voastră despre Europa, atunci puteţi să o păstraţi. Fie ne acordaţi solidaritate, fie nu ne mai pierdeţi timpul”, a declarat joi Renzi.

Între timp, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-au “ciocnit” în privinţa scării fără precedent a fluxului de imigranţi înfruntat de Europa.

Juncker face presiuni pentru redistribuirea a 40.000 de solicitanţi de azil sirieni şi eritreeni, care au sosit deja pe malurile sudice ale Europei, în conformitate cu un sistem coercitiv, dar Tusk, fostul premier al Poloniei, se opune sistemului de cote pentru imigranţi.

Tusk a declarat că nu există un “consens” asupra cotelor în rândul statelor membre UE, adăugând: “Aranjamentul voluntar nu poate fi o scuză pentru nimic. Îi pot înţelege pe cei care doresc acest mecanism voluntar, dar ei vor fi credibili doar dacă oferă promisiuni precise şi semnificative până la sfârşitul lunii iulie cel târziu.”

“Solidaritatea fără sacrificiu este o pură ipocrizie. Acum nu avem nevoie de declaraţii goale asupra solidarităţii, ci avem nevoie doar de fapte şi cifre”, a adăugat Tusk.

Conform rapoartelor, până în acest moment, peste 100.000 de oameni şi-au riscat vieţile şi au traversat Mediterana către Europa. O mare parte dintre imigranţi au sosit în Italia, Grecia şi Malta, ai căror lideri fac apel partenerilor UE să îşi asume o parte mai mare din povară.

În timpul unui summit de urgenţă în luna aprilie, liderii europeni au ajuns la un acord asupra unui plan de acţiune pentru abordarea crizei imigranţilor, după ce sute de oameni au murit într-o serie de naufragii produse în Marea Mediterană în drumul lor către Europa.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor