Italia: Cazul Fiat din Torino şi iniţiativele guvernului condus de Mario Monti

Logo-ul firmei FIAT. (KAREN BLEIER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.09.2012

După declaraţia administratorul delegat al societăţii automobilistice Fiat din Torino, Sergio Marchionne, care a precizat marţi că Fiat va rămâne în Italia, unde va investi câştigurile realizate în străinătate, Partidul Democrat, de centru-stânga, şi sindicatele îi cer cu insistenţă executivului condus de Mario Monti să intervină pentru a solicita explicaţii asupra strategiei industriale a principalului grup automobilistic din Italia. Polemicile legate de 'cazul' Fiat din Torino se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Monti se va întâlni cu Marchionne pe 22 septembrie', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că premierul Mario Monti a intervenit personal şi l-a convocat pe Sergio Marchionne la Roma, la Palatul Chigi, sediul guvernului italian, în după-amiaza zilei de sâmbătă 22 septembrie, pentru a clarifica situaţia. La această întâlnire, informează Palatul Chigi într-o notă oficială, difuzată marţi seară, vor participa, din partea guvernului, şi ministrul dezvoltării economice, Corrado Passera, şi ministrul muncii, Elsa Fornero. Grupul Fiat va fi reprezentat de administratorul delegat Sergio Marchionne şi de preşedintele Fiat, John Elkann, moştenitorul familiei Agnelli, proprietara grupului torinez.

Marchionne a dat asigurări că, în cursul acestei întâlniri, vor fi furnizate toate informaţiile asupra perspectivelor industriale ale grupului Fiat în Italia. Întâlnirea dintre guvern şi Fiat a fost solicitată de Partidul Democrat (PD), după ce Marchionne declarase că polemicile care au izbucnit în Italia, în ultimele zile, asupra planului industrial Fiat au fost făcute din motive politice, 'deoarece dreapta şi stânga atacă Fiat, singura realitate industrială care poate contribui la dezvoltarea Italiei', precizează cotidianul roman menţionat.

Liderul PD, Pierluigi Bersani, a acuzat guvernul italian de a nu fi înfruntat în mod decis această situaţie legată de proiectul 'Fabbrica Italia', care se referă la strategia grupului Fiat până în anul 2014. Iar secretarul general al sindicatului Cisl, Raffaele Bonanni, i-a cerut lui Marchionne să planifice întrevederi cu sindicatele, pentru a discuta despre pierderile în valoare de 700 de milioane de euro ale grupului în Europa, din cauza prăbuşirii pieţei auto, pierderi pe care Fiat le recuperează prin succesele obţinute în străinătate, mai ales în SUA, unde a început o colaborare cu grupul Chrysler, observă La Repubblica.

Sindicatele cer o analizare amănunţită a planul 'Fabbrica Italia', care fusese anunţat în aprilie 2010 şi care prevedea peste 20 de miliarde de euro de investiţii şi o producţie de aproape un milion şi jumătate de autoturisme în Italia, până în anul 2014, în ciuda crizei profunde prin care trece industria constructoare de autoturisme şi piaţa vânzării de maşini Fiat în Italia. Vânzările de autoturisme au scăzut în ultima perioadă cu 18,2% în Uniunea Europeană şi cu 20,2% în Italia, unde au ajuns la nivelul din anii '70, comentează principalul cotidian roman.

Fiat este o industrie multinaţională, dar şi o mare industrie italiană, iar Italia nu îşi poate permite să piardă industria Fiat. Grupul Fiat Torino are 197.000 de angajaţi în întreaga lume, dintre care 25.000 în Italia, în cele cinci fabrici ale societăţii torineze, active în Peninsulă, precizează La Repubblica.

'Cazul Fiat: Monti l-a convocat pe Marchionne', titrează Corriere della Sera din Milano, care subliniază cuvintele ministrului pentru cooperare internaţională, Andrea Riccardi, care a declarat: 'Viitorul grupului Fiat va trebui să fie construit în Italia. Fiat este o pagină a istoriei şi a bunăstării societăţii italiene'.

'Fiat: John Elkann declară că familia Agnelli este compactă', titrează La Stampa din Torino, care subliniază faptul că preşedintele Fiat, John Elkann, moştenitorul familiei Agnelli, proprietara industriei Fiat, a spus: 'Familia Agnelli exprimă solidaritate şi îl sprijină pe administratorul delegat Sergio Marchionne'. Elkann, care marţi s-a întâlnit şi cu preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, cu care a discutat despre situaţia legată de viitorul uzinelor Fiat, a mai declarat: 'Familia Agnelli este în sintonie cu Marchionne şi va sprijini toate iniţiativele luate de Fiat în acest moment, fără a abandona persoanele care lucrează pentru industria Fiat'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor