11 miniştri de externe cer puteri sporite pentru şeful diplomaţiei UE şi un preşedinte ales direct
”Grupul viitorului”, format din 11 miniştri de externe din UE, a cerut, în cadrul unei reuniuni la Varşovia, puteri mai mari pentru şeful diplomaţiei europene şi puteri mai puţine, în general, pentru ţările din cadrul uniunii, precum şi alegerea prin vot direct a preşedintelui, scrie EUobserver.
Grupul, iniţiat de ministrul german de externe, Guido Westerwelle, include miniştrii de externe din Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Germania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia şi Spania, a publicat marţi un comunicat privind viitorul Europei, în urma dezbaterilor de la Varşovia.
În document se precizează că ar trebui făcută ”o revizuire substanţială” a Serviciului European pentru Acţiune Externă (SEAE), iar Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi de Securitate ar trebui să se ocupe şi de politica de vecinătate şi de politicile de dezvoltare, precum şi de proiectarea unei noi politici de apărare, în vederea înfiinţării unei ”armate europene”.
Raportul subliniază necesitatea unui număr mai mare de reuniuni informale ale miniştrilor de externe din UE şi mai multe decizii luate cu majoritate de voturi în materie de politică externă şi apărare pentru a împiedica un stat membru să obstrucţioneze anumite iniţiative.
Însă, principala idee a documentului de la Varşovia este cea referitoare la reducerea puterilor pentru capitalele europene.
Cei 11 consideră că schimbarea tratatelor ar trebui în viitor să fie adoptată şi implementată ”cu o majoritate calificată a statelor membre UE şi a populaţiilor lor”, în loc de unanimitate, aşa cum se întâmplă în prezent.
”Grupul viitorului” sprijină, de asemenea, un control mai strict al Comisiei Europene şi al Băncii Centrale Europene asupra economiilor naţionale.
Mai mult, oficialii au pus din nou pe tapet ideea unui preşedinte al Uniunii Europene, care să conducă şi CE şi Consiliul UE, şi care să fie ales prin vot direct de toţi cetăţenii europeni.
Documentul precizează că nu toţi participaţii au fost de acord cu toate propunerile din cadrul reuniunii din capitala poloneză.