Italia: Scandal de corupţie şi criză morală în regiunea Lazio

(photos.com)

Noul scandal de corupţie care a izbucnit în regiunea Lazio, unde preşedintele grupului Poporului Libertăţii (PDL)(de dreapta) în consiliul regional, Franco Fiorito, a deturnat şapte milioane şi jumătate de euro în ultimii doi ani, din fondurile partidului în 12 conturi bancare personale, şapte deschise în Italia şi cinci în Spania, pentru a-şi cumpăra maşini şi pentru a plăti vacanţe în Sardinia, şi discursul dramatic ţinut luni la sediul regiunii Lazio de guvernatoarea regiunii, Renata Polverini, din partidul PDL, se află marţi pe primele pagini ale publicaţiilor din Italia.

'Polverini: O catastrofă politică', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că Renata Polverini a ţinut luni după-amiază un discurs dramatic la sediul regiunii Lazio, în care a condamnat corupţia, a cerut o clarificare urgentă a acestui scandal care a lovit partidul PDL, fondat de Silvio Berlusconi, şi a ameninţat că îşi va da demisia. 'Le cer scuze tuturor cetăţenilor din Lazio şi din Italia, le cer scuze instituţiilor. Fondurile publice ale consiliului regional nu pot fi deturnate pentru scopuri personale, este un lucru insuportabil şi lipsit de decenţă', a spus doamna Polverini, fostă sindicalistă.

O catastrofă politică pentru partidul de dreapta PDL, pe care Polverini o transformă într-o luptă în prima persoană pentru a face 'curăţenie' în partid şi în regiunea Lazio. 'O catastrofă pentru politica italiană şi pentru instituţii. Simt pe umerii mei responsabilitatea politică', a mai spus Polverini, care este gata să plătească personal preţul demnităţii pierdute, dându-şi demisia. 'Am greşit. Dar toţi trebuie să plătim un preţ pentru a salva demnitatea regiunii, a politicii, a partidelor, a noastră. Le mulţumesc magistraţilor şi Gărzii financiare care au descoperit acest scandal. Cer condamnarea vinovaţilor, pentru a respecta persoanele cinstite care lucrează la Roma şi în regiunea Lazio', a continuat Polverini, declaraţie subliniată de cotidianul roman menţionat.

'Polverini: Le cer scuze tuturor, ori schimbăm lucrurile, ori ne dăm demisia', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că preşedinta regiunii Lazio le-a mai cerut scuze celorlalte regiuni din Italia şi familiilor care se luptă cu criza economică, la Roma şi în întreaga regiune Lazio. 'Antipolitica suntem noi', a mai spus Polverini, care a anunţat că regiunea Lazio se va constitui parte civilă la procesul împotriva consilierului regional Franco Fiorito.

Discursul lui Polverini a fost apreciat de liderii Partidului Libertăţii şi de liderul partidului Uniunea de Centru, Pierferdinando Casini, care a declarat: 'Polverini este curajoasă, are aprobarea mea', semnalează cotidianul milanez Corriere della Sera.

'Lazio: ultimatum din partea guvernatoarei Polverini', titrează La Stampa din Torino, care scrie că doamna Polverini a comparat scandalul de corupţie care a izbucnit în Lazio cu tragedia navei de croazieră Costa Concordia: 'Dacă nu vom depăşi acest scandal, ne vom scufunda ca nava Concordia'.

Polverini a mai propus o reducere imediată a cheltuielilor regiunii, cu 20 de milioane de euro, şi reducerea numărului maşinilor pe care regiunea le pune la dispoziţia consilierilor. Primarul Romei, Gianni Alemanno, din partidul PDL, a declarat că apreciază modul în care Renata Polverini încearcă să depăşească această 'criză morală a regiunii', în timp ce secretarul Partidului Democrat (PD) din Lazio, Enrico Gasbarra, a spus că PD va înainta o moţiune de neîncredere faţă de guvernatoare, împreună cu celelalte partide aflate în opoziţie în consiliul regional din Lazio, indică La Stampa din Torino.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe