Italia: Bani 'murdari' transferaţi ilegal prin intermediul unor agenţii au ajuns mai ales în România şi Irlanda

Italia: Bani 'murdari' transferaţi ilegal prin intermediul unor agenţii au ajuns mai ales în România şi Irlanda
Epoch Times România
01.11.2012

Gardienii din cadrul Nucleului special al Poliţiei Valutare au pus sub sechestru 21 de agenţii de transfer de bani din Brescia (nordul Italiei), după ce au constatat încălcări ale legislaţiei privind spălarea de bani pentru trei miliarde de euro. Ancheta a plecat din Brescia (unde există 58 de suspecţi), dar s-a extins în întreaga Italie. Anchetatorii au controlat aproximativ 30 de milioane de transferuri de ieşire din ţară, dar şi de intrare, din Italia spre România, Irlanda (care are o taxă pe tranzacţii foarte scăzută) şi Columbia, informează Corriere della Sera şi La Repubblica.

'Este un sistem care suscită alarmă şi îngrijorare. Utilizarea improprie a mecanismului de transfer de bani poate deschide perspective relevante pentru crima organizată. Pentru aceasta am folosit un protocol de anchetă care nu a mai fost niciodată utilizat anterior în Italia, cu o sinergie operativă între Procuratură, Garda de Finanţe şi Banca Italiei. Rezultatele sunt foarte relevante, probabil de neimaginat la începutul operaţiunii', a explicat procurorul adjunct din Brescia, Sandro Raimondi, care a coordonat ancheta.

Un sistem deplin legitim, transferul de bani, a permis totuşi spălarea de bani ''murdari'' - 3 miliarde în Italia, 58 de milioane numai la Brescia - proveniţi preponderent din traficul de droguri, exploatarea prostituţiei, imigraţia ilegală, găzduirea de bunuri furate şi activităţi financiare abuzive.

Anchetele, efectuate de un an de Garda de Finanţe şi coordonate de Raimondi, 'au scos la iveală ceea ce pare a fi un adevărat abis prin care s-ar fi reciclat sume foarte mari de bani'. Suspecţii sunt în număr de 58, fiind acuzaţi de reciclare, substituire de persoană şi neidentificarea clientelei.

Potrivit constatărilor anchetatorilor din cadrul Nucleului Poliţiei Valutare, din partea agenţiilor de transfer de bani au existat încălcări sistematice ale normelor anti-reciclare de bani, cu scopul de a face imposibilă identificarea proprietarilor fluxului enorm de bani transferaţi prin agenţii. Este vorba de 10 miliarde de euro numai între 2010 şi 2011, din care 35% provin din infracţiuni. Anchetele sunt orientate însă spre un nivel mai înalt, prin verificarea de către Nucleul special al Poliţiei Valutare, cu colaborarea tehnicienilor Băncii Italiei, a unor operaţiuni survenite între agenţiile de transfer de bani şi 11 dintre cele mai mari instituţii de plată la nivel naţional.

'Un fluviu de bani legat de care nu se cunosc nici sursa nici destinaţia', a declarat comandantul celui de-al treilea grup al Nucleului special al Poliţiei Valutare, Daniele Sanapo.

Au existat aproape 39 milioane de operaţiuni, din 2010 şi 2011, analizate în toată Italia. Dintre acestea, 35-40% s-au dovedit neregulamentare sau ilicite. Există cazuri de persoane care lucrau în serviciul de curăţenie şi care au trimis în străinătate 1 milion de euro pe an. S-au constatat totodată transferuri de 250.000 de euro operate de persoane care au depus o declaraţie fiscală de 15.000 de euro. În unele cazuri, a fost vorba de persoane care nu au ştiut nimic despre transferuri şi cărora probabil le-au fost furate documentele. În alte cazuri, vărsămintele au fost atribuite unor subiecţi necunoscuţi.

Se estimează că de la Roma au fost exportate ilegal circa 875 milioane de euro în doi ani, de la Milano aproximativ 665 de milioane, de la Torino circa 70 de milioane, din Brescia peste 19 milioane de euro. Unde au ajuns aceşti bani? În special în România şi Irlanda, dar şi în Peru, Republica Dominicană, Maroc şi Senegal.

Alarma nu priveşte doar capitalurile care pleacă din Italia prin intermediul unor mecanisme ilicite şi nedetectabile, ci şi banii care intră în ţară în acelaşi mod. Garda de Finanţe a estimat că între 2010 şi 2011 au sosit în Italia peste 2 miliarde de euro, din care 35-40% ilegal.

'La finalizarea anchetelor, documentele vor fi trimise Băncii Italiei', a precizat procurorul Raimondi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor