Sprijinul în Parlament a premierului ceh devine minoritar

Miercuri, sprijinul prim-ministrului ceh Petr Necas în Parlament s-a diminuat la o minoritate, odată cu demisia din partidul de guvernământ a unui deputat, gest care a amplificat rebeliunea ce există în Parlament şi a crescut riscul de prăbuşire a guvernului, săptămâna viitoare, potrivit unui raport Reuters.

Plecarea deputatului reduce numerele oficiale ale coaliţiei de centru-dreapta în camera inferioară a Parlamentului la 99 din 200 de locuri, intensificând presiunea asupra lui Necas înainte de un vot privind o creştere nepopulară a impozitelor, după un congres al partidului său din acest week-end.

Guvernul de la Praga a insistat că creşterea valorii adăugate şi a impozitelor pe venit sunt calea de urmat pentru a micşora deficitul bugetar sub plafonul Uniunii Europene de 3 la sută din produsul intern brut, pentru anul viitor.

Acest lucru a redus costurile de împrumut ale ţării central-europene la minime record, dar a prelungit o recesiune care sugrumă economia de la sfârşitul anului 2011, cel mai lung declin din Europa emergentă.