Italia aruncată în plină criză. Miniştrii lui Berlusconi demisionează

Cei cinci miniştri din partidul fostului premier italian Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii, au demisionat din Guvern provocând o nouă criză politică în Italia.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi, cu ochelari de soare în Senat, 16 martie 2013 (ALBERTO LINGRIA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.09.2013

Cei cinci miniştri din partidul fostului premier italian Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii, au demisionat din Guvern provocând o nouă criză politică în Italia.

Italia a văzut în ultima vreme o agravare a relaţiilor dintre partidul lui Berlusconi şi gruparea de centru-stânga a lui Enrico Letta. Berlusconi deja ameninţase că îşi va retrage miniştrii în cazul în care va fi exclus din Senat pentru fraudă fiscală.

Actualul guvern de coaliţie a fost înfiinţat după alegerile neconcludente din luna februarie, iar cele mai recente evoluţii au adus economia Italiei în haos.

Preşedintele Napolitano a făcut sâmbătă apel la continuitate politică în ţară: "Avem nevoie de un parlament care discută şi funcţionează, nu care se rupe frecvent". "Nu avem nevoie de campanii electorale permanente, avem nevoie de continuitate în acţiunile, deciziile şi măsurile guvernului pentru a rezolva problemele din această ţară", raportează BBC.

Enrico Letta avertizase vineri seara că va demisiona dacă cabinetul său din coaliţie nu va câştiga un vot de încredere săptămâna viitoare, dar Berlusconi a considerat comentariile lui Letta ca fiind "inacceptabile" şi a precizat mai târziu că toţi cei cinci miniştri al partidului său vor demisiona.

Miniştrii din cadrul partidului Poporul Libertăţii (PdL) au hotărât să îşi prezinte demisia, a informat sâmbătă seara un purtător de cuvânt al liderului partidului de centru-dreapta Angelino Alfano. În opinia lor, "ultimatumul" dat de preşedintele Consiliului Enrico Letta este "inacceptabil" şi "irevocabil". Acesta a cerut vineri o clarificare în Parlament privind susţinerea din partea PdL acordată Guvernului de coaliţie.

Fondatorul PdL, fostul premier Silvio Berlusconi, a declarat sâmbătă seara că formaţiunea sa nu poate fi de acord cu decizia premierului Enrico Letta, secretarul adjunct al principalului partid de centru-stânga, Partidul Democrat, care a hotărât vineri mărirea TVA de la 21% la 22%, începând cu data de 1 octombrie.

Această decizie este "inacceptabilă" pentru dreapta italiană, care "nu va participa la această ulterioară agravare a presiunii fiscale la care sunt supuşi cetăţenii italieni", potrivit Agerpres.

Dar primul ministru a răspuns furios la aceste demisii, acuzându-l pe liderul PdL că le-spus italienilor o "minciună uriaşă" folosindu-se de TVA ca de un alibi pentru rezolvarea propriilor probleme personale.

"În Parlament, toată lumea va trebui să-şi asume responsabilitatea pentru acţiunile sale în faţa naţiunii", a adăugat Letta.

Secretarul Partidului Democrat, Guglielmo Epifani, a susţinut că acest gest al miniştrilor din partidul lui Berlusconi denotă "lipsa de responsabilitate" a dreptei italiene într-un moment dificil prin care trece tare, respectiv criza economică.

Preşedintele Partidului Democrat, Rosy Bindi, a declarat că "PdL continuă să unească destinul lui Silvio Berlusconi de soarta guvernului italian". Este un moment "dramatic" pentru ţară, iar Berlusconi, încă o dată, "a demonstrat că nu ţine cont de interesele ţării, ci numai de propriile sale interese".

Silvio Berlusconi a fost condamnat la 1 august de Curtea de Casaţie la o pedeapsă cu închisoarea pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset, dar este de aşteptat să facă arest la domiciliu sau muncă în folosul comunităţii datorită vârstei sale.

Problemele juridice ale lui Berlusconi sunt considerate cauza multor tensiuni în interiorul coaliţiei. O comisie a Senatului va decide săptămâna viitoare dacă acesta va fi expulzat după ce Curtea Supremă a confirmat recent condamnarea sa pentru fraudă fiscală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor