Silvio Berlusconi denunţă o 'lovitură de stat' împotriva sa (presa italiană)

Noi tensiuni politice în Italia, după ce parlamentarii din Poporul Libertăţii (PdL), partidul de centru-dreapta fondat de Silvio Berlusconi, au anunţat miercuri seara că sunt gata să demisioneze în masă dacă fostul premier şi lider al dreptei italiene va fi supus unui vot negativ în Senatul italian în luna octombrie, informează joi presa din Peninsulă.
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi. (GIUSEPPE CACACE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.09.2013

Noi tensiuni politice în Italia, după ce parlamentarii din Poporul Libertăţii (PdL), partidul de centru-dreapta fondat de Silvio Berlusconi, au anunţat miercuri seara că sunt gata să demisioneze în masă dacă fostul premier şi lider al dreptei italiene va fi supus unui vot negativ în Senatul italian în luna octombrie, informează joi presa din Peninsulă.

Cotidianul 'La Repubblica' de la Roma scrie că deputaţii şi senatorii din PdL (125 de deputaţi şi 117 senatori) s-au reunit miercuri seara în adunare generală la Roma, la Palatul Grazioli (reşedinţa romană a lui Berlusconi), pentru a stabili viitoarea strategie a principalului partid italian de centru-dreapta. Ei au aprobat propunerea fostului preşedinte al Senatului Renato Schifani de a demisiona în masă în cazul în care Comisia specială pentru imunitate din cadrul Senatului de la Roma va vota excluderea lui Berlusconi din Senat, la data de 4 octombrie.

Luând cuvântul la această adunare generală, fostul şef al guvernului italian a declarat că 'nu are intenţia să cedeze' şi că 'are datoria să reziste şi să continue să lupte'. Berlusconi a mai afirmat că este convins că 'toţi sunt împotriva sa' şi că este în curs 'o acţiune de eversiune împotriva statului de drept din partea magistraţilor de stânga'. 'Bătălia va fi dură, dar avem datoria să luptăm, pentru a asigura un viitor fiilor noştri. Şi ne pregătim să înfruntăm următoarea campanie electorală', a mai afirmat Berlusconi, care a adăugat că va participa la viitoarele alegeri legislative în fruntea fostului său partid de dreapta, Forza Italia (fondat în 1994), pe care îl va refonda şi cu care va construi 'o nouă perspectivă de dreapta' pentru Italia, notează principalul cotidian roman.

'Nu dorm de 55 de zile, cele mai groaznice din viaţa mea, pentru că vor să mă elimine din istorie, prin acuzaţii injuste', a mai afirmat Berlusconi, care a adăugat că este în curs 'o lovitură de stat împotriva liderului dreptei italiene'. La aceste cuvinte a reacţionat preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, care, într-un comunicat difuzat miercuri seară, a precizat că va verifica 'cu atenţie' rezultatele adunării generale a parlamentarilor din PdL, anunţă 'La Repubblica'.

'Stânga italiană nu îşi va schimba niciodată ideologia criminală', a mai declarat Berlusconi, declaraţie considerată 'deosebit de gravă' de Dario Franceschini, ministrul pentru raporturile cu parlamentul, unul dintre liderii principalului partid italian de centru-stânga, Partidul Democrat (PD). 'În timp ce premierul Enrico Letta vorbeşte la ONU şi acţionează pentru a întări credibilitatea internaţională a ţării şi în timp ce Italia înfruntă criza economică, Berlusconi pronunţă cuvinte de o gravitate absolută', a afirmat Franceschini, potrivit publicaţiei menţionate.

Cotidianul 'Corriere della Sera' din Milano relevă că, în virtutea legii Severino adoptate în 2012 (în timpul guvernului tehnocrat condus de Mario Monti), fostul şef al guvernului italian, Silvio Berlusconi, care va împlini pe 29 septembrie vârsta de 77 de ani, riscă să îşi piardă postul de senator (obţinut la alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii februarie) şi să fie declarat ineligibil după ce a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea (pe care o va ispăşi probabil la domiciliu din cauza vârstei) de către Curtea de Casaţie, la 1 august, sub acuzaţia de fraudă fiscală.

Cotidianul 'La Stampa' din Torino scrie că secretarul principalului partid de centru-stânga, Partidul Democrat (PD), Guglielmo Epifani (fost sindicalist de stânga), a denunţat decizia parlamentarilor din PdL ca fiind 'o dovadă a iresponsabilităţii lor faţă de ţară'. 'PdL riscă să distrugă totul şi să facă instabilă acţiunea guvernului ce încearcă să rezolve problemele actuale ale italienilor', a declarat Epifani.

Cotidianul 'Il Mattino' din Napoli precizează că această Comisie specială pentru alegeri şi imunitate din cadrul Senatului, care trebuie să decidă asupra excluderii senatorului Silvio Berlusconi după condamnarea definitivă a acestuia pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, a exprimat primul vot negativ pe data de 18 septembrie şi se va reuni din nou, la 4 octombrie, pentru al doilea vot.

Această Comisie este formată din 23 de senatori, din principalele forţe politice din Italia, cele care susţin majoritatea de guvern (Poporul Libertăţii, PdL, de centru-dreapta, Partidul Democrat, PD, de centru-stânga şi partidul centrist Alegere civică, condus de Mario Monti) şi cele care se află în opoziţie (Mişcarea 5 Stele, M5S, Stânga, Ecologie şi Libertate, SEL, şi Liga Nordului), relevă publicaţia amintită.

Comisia din cadrul Senatului de la Roma trebuie să se pronunţe asupra pierderii funcţiei de senator şi asupra dreptului la eligibilitate al lui Berlusconi, două sancţiuni prevăzute de legea Severino (2012) după condamnarea definitivă a lui Il Cavaliere, pe 1 august, de către Curtea Supremă de Justiţie, la o pedeapsă cu închisoarea (patru ani, dintre care trei amnistiaţi), în cadrul dosarului Mediaset, aminteşte site-ul de ştiri RaiNews24.

Publicaţia de stânga 'Il Fatto Quotidiano' de la Roma precizează că voturile asupra situaţiei senatorului Berlusconi vor fi trei, după cum prevede regulamentul Senatului. Dacă şi pe 4 octombrie votul din cadrul Comisiei pentru imunitate va fi negativ pentru Berlusconi, ultimul cuvânt îi va reveni Senatului reunit în sesiune plenară, probabil la jumătatea lunii octombrie, când se va vota prin vot secret. Dar senatorii din Mişcarea populistă 5 Stele (M5S, la opoziţie) au prezentat o moţiune în vederea modificării regulamentului Senatului, solicitând ca acest vot important să nu fie secret, ci deschis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor