Italia ar putea rămâne fără fonduri UE de 42 miliarde de euro ca urmare a Brexitului
alte articole
Italia ar putea pierde 42 miliarde de euro din fonduri UE, ca urmare a Brexitului, din cauza faptului că plecarea Marii Britanii va lăsa o "gaură neagră" în bugetul blocului european.
UE va face faţă deficitului bugetar creat de Brexit după 2020 prin reducerea fondurilor UE destinate regiunilor din nordul Italiei, care în prezent sunt dependente de acestea.
Preşedintele regiunii Toscana a scris un articol în care îşi exprimă teama că regiunile din blocul european se luptă cu un deficit bugetar inevitabil de 70 miliarde de euro după ce contribuţiile Marii Britanii la bugetul UE vor înceta la finalizarea Brexitului.
Două proiecte UE alternative prezic versiuni diferite în ceea ce priveşte viitorul: unul susţine că resursele vor fi menţinute la nivelurile actuale, în timp ce altul prevede tăieri bugetare cuprinse între 15 şi 30%.
Dacă reducerile sunt implementate, atunci regiunea Toscana va pierde 1,5 miliarde de euro în primul buget UE după ce Marea Britanie va ieşi din bloc.
Preşedintele Toscanei, Enrico Rossi, a scris în publicaţua Il Sore 24 Ore: “Fondurile UE sunt principalul instrument în orientarea politicilor economice ale regiunilor.
“Ele abordează strategiile de planificare şi sunt forţa din spatele oricărui tip de investiţie publică regională. Acestea ar cuprinde lucrări în infrastructură, asistenţă pentru afaceri, lupta împotriva şomajului, susţinerea cercetării şi inovaţiilor şi lupta împotriva schimbării climatice”.
Rossi a precizat că guvernul italian nu acordă suficientă atenţie modului în care reducerea fondurilor ar putea afecta Italia.
El a mai adăugat că Italia se va confrunta cu presiuni puternice pentru a acoperi deficitul bugetar după Brexit.
Rossi a susţinut o taxă la nivelul UE privind tranzacţiile financiare, în speranţa colectării de fonduri suplimentare care să fie trimise regiunilor.
Marea Britanie a fost de acord să plătească o factură de separare de Uniunea Europeană, estimată la o valoare totală de cel puţin 45,2 miliarde de euro, pentru a-şi rezolva conturile cu UE.
Unii susţinători extremişti ai Brexitului l-au criticat pe premierul britanic pentru că a declarat că Marea Britanie îşi va plăti datoriile pentru a încheia socotelile cu blocul european.
Cifrele publicate de Biroul pentru Responsabilitatea Bugetară prezic că, de fapt, preţul ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană încă alţi patru ani după data finalizării Brexitului, din martie 2019, va fi de 62,2 miliarde de euro. Transferurile vor creşte cu 25% anul viitor, de la 11 miliarde de euro la 14,1 miliarde de euro.
Prin urmare, plecarea Marii Britanii din UE va genera un gol substanţial în finanţele blocului.