Istoricii despre impactul alipirii Basarabiei la Rusia, în anul 1812

Tatiana Chiriac
05.04.2012

„Alipirea Basarabiei la Rusia în contextul relaţiilor multiseculare moldo-ruso-ucrainene” este genericul unei conferinţe internaţionale, organizate de Asociaţia Istoricilor şi Politologilor „Pro-Moldova” la Vadul lui Vodă, în perioada 2-5 aprilie.

Preşedintele asociaţiei, Sergiu Nazaria, a precizat, marţi, la Agenţia „Infotag”, că, conferinţa este prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la alipirea Basarabiei la Rusia în contextul relaţiilor moldo-ruso-ucrainene şi are ca scop „nu confruntarea, ci consolidarea colaborării”. „Noi dorim să fim cel puţin un element mic din puntea care trebuie să apropie popoarele, nu să le despartă şi suntem împotriva politizării istoriei”, a declarat Nazaria.

Directorul executiv al Centrului de Tehnologii Politice „PolitKontakt” din Rusia, Andrei Medvedev, s-a arătat îngrijorat de faptul că istoria s-a transformat într-un instrument politic periculos în lupta pentru contemporaneitate şi viitorul spaţiului european comun.

„La conferinţă vor fi prezentate circa 50 de rapoarte ale specialiştilor din nouă ţări. Utilizarea istoriei ca instrument de dezbinare şi ostilitate este inadmisibilă. Ţările noastre au mai multe lucruri care le unesc decât lucruri contradictorii”, a afirmat Medvedev, care a regretat faptul că „la conferinţă nu participă oponenţii – istoricii care folosesc istoria ca armă politică”.

Istoricul român Florin Pintescu a spus că la conferinţă deja au fost abordate probleme sensibile din istoria Europei de Sud-Est din secolele XVIII-XX, care „a fost şi rămâne o zonă de turbulenţă geopolitică maximă”. El a apreciat că, în secolul al XVIII-lea, Rusia a devenit un factor de stabilitate pentru statele româneşti, care au căutat în ea ajutor pentru a ieşi de sub jugul otoman.

Istoricul ungar, Gabor Dieni, a menţionat faptul că la conferinţă sunt prezentate diferite opinii şi viziuni, dar toţi împărtăşesc aceleaşi valori – colaborarea.

Sociologul Vladimir Corobov din Herson a spus că dialogul care s-a conturat la conferinţă este productiv şi util. „Sudul Ucrainei are un interes special pentru dezvoltarea relaţiilor moldo-ucrainene. Există o idee raţională privind marea macroregiune economică Odesa care să unească regiunea ucraineană a Mării Negre, regiunea transnistreană, Moldova, pentru că oferă avantaje la tranzit, portul Odesa, industria regiunii transnistrene”, a spus Corobov.

Doctorul în istorie bulgar, Gheorghe Atanasov, a estimat că pacea de la Bucureşti din anul 1812 a pus capăt enclavei puternice a imperiului turc, care „frâna toate procesele creştine şi ortodoxe din regiune”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor