Hora Unirii la Chişinău

Sute de tineri, dar şi oameni de vârsta a doua au răspuns apelului lansat de Platforma Civică Acţiunea 2012 şi de Consiliul Unirii şi au participat la 25 martie, la Marşul Unirii, eveniment organizat în fiecare an în preajma zilei de 27 martie.

Sărbătoarea Unirii este dedicată împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Peste 1000 de oameni de toate vârstele au participat la Marşul Unirii de astăzi scandând lozinci precum „Basarabia e România”, “Unire, Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, „Limba română – a noastră stăpână”.

Evenimentul a demarat la ora 16:00 în preajma Academiei de Ştiinţe şi a continuat până în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi Scuarul Teatrului de Operă şi Balet.

Marşul Unirii însă nu a trecut fără incidente.

Tinerii care mărşăluiau pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt au fost întâmpinaţi de un grup de anti-manifestanţi, în apropiere de Piaţa Marii Adunări Naţionale, care au blocat trecerea manifestanţilor. ”Patrioţii Moldovei” au scandat lozinci anti-româneşti, pronunţându-se împotriva desfăşurării Marşului. Conform declaraţiilor lor, Marşul este unul antistatal şi atacă în mod direct suveranitatea Republicii Moldova. Mai mult, aceştia au venit „înarmaţi” cu ouă, pe care le-au aruncat în mulţime, devenind agresivi.

Poliţia a fost nevoită să formeze cordoane pentru a nu permite încăierări între participanţii la Marş şi anti-manifestanţi.

În pofida acestui fapt, mulţimea unionistă a reuşit să continue în mod paşnic Marşul, ajungând în scuarul Teatrului de Operă şi Balet unde a încins o Horă a Unirii.

Împotriva desfăşurării Marşului Unirii s-a pronunţat şi liderul socialiştilor Igor Dodon.

Menţionăm că anul acesta se împlinesc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România şi 200 de ani de la semnarea Păcii de la Bucureşti, atunci când Turcia a cedat Rusiei o parte a Moldovei, situată între Prut şi Nistru.