Istoria fascinantă a umbrelei

Umbrela exista deja în China, în secolul XI î.Hr.Tot Chinei îi este atribuită şi invenţia primei umbrele din material rezistent la apă, pentru protecţie împotriva ploii, obţinută prin ceruirea şi lăcuirea umbrelei din hîrtie. Cea mai veche trimitere la o umbrelă pliabilă datează din anul 21 d.Hr. în China Antica. (Pixabay.com)
Mioara Stoica
05.12.2015

Conform unei legende chineze, umbrela a fost inventată de Lu Mei, o tânără care, tot cerându-i fratelui ei să creeze ceva pentru a o proteja de ploaie, la sfârşit şi-a creat-o singură. Într-o noapte, Lu Mei a construit un baston de care a agăţat 32 de tije în bambus, acoperite de o ţesătură din mătase.

Adevărat sau nu, se spune că umbrela exista deja în China, în secolul XI î.Hr. Tot Chinei îi este atribuită şi invenţia primei umbrele din material rezistent la apă, pentru protecţie împotriva ploii, obţinută prin ceruirea şi lăcuirea umbrelei din hârtie. Cea mai veche trimitere la o umbrelă pliabilă datează din anul 21 d.Hr. în China Antică.

Există dovezi ale utilizării unor articole ce îi protejau pe conducători de soare sau ploaie în diferite culturi ale lumii antice.

Sculpturi de la Ninive confirmă existenţa umbrelei în Orientul Mijlociu Antic. În Persia, umbrela este un articol des întâlnit în sculpturile de la Persepolis. În Egiptul Antic umbrela se găseşte în diferite forme: cu frunze de palmier sau cu pene colorate fixate pe un mâner lung. La greci, pe lângă faptul că era nelipsită dintre accesoriile femeilor de rang înalt, umbrela era utilizată şi în ritualuri religioase desfăşurate în cinstea lui Dionis (zeul vinului şi al viţei de vie), acesta însuşi fiind reprezentat într-un basorelief cu un astfel de obiect în mână. De asemenea, preotesele Atenei (zeiţa înţelepciunii în mitologia greacă), în timpul sărbătorilor dedicate acestei zeităţi, îşi acopereau capetele cu umbrele confecţionate cel mai adesea din piele.

Câteva mii de ani mai târziu, în secolul al XVII-lea, umbrela era reinventată de italieni care au denumit obiectele „umbrellaces” – erau confecţionate din piele şi aveau formă asemănătoare cu cea a unui baldachin – cu ajutorul cărora se fereau de soare mai-marii oraşelor.

Umbrela cu spiţe din metal a fost inventată la mijlocul secolului al XIX-lea, creatorul ei, Samuel Fox, explicând că ideea i-a venit în urma căutării unei soluţii pentru a utiliza surplusul de suporturi folosite pentru crinolinele şi corsetele rochiilor purtate de femeile acelui secol.

Trebuie menţionat însă că la început umbrelele încă nu aveau forma cunoscută astăzi, ci semănau mai degrabă cu un evantai mult mai mare susţinut de un mâner înalt. Aspectul modern a fost adoptat urmând principiul formei corturilor utilizate în Antichitate pentru diferite festivităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor