Israelul vrea să redefinească unilateral graniţele cu Palestina

Pe fondul eşecurilor de a respecta cererile minimale ale palestinienilor din cadrul negocierilor de pace, un număr tot mai mare de politicieni de la Ierusalim sunt de părere că guvernul israelian ar trebui să stabilească unilateral graniţele, a notat Reuters.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (GALI TIBBON / AFP / Getty Images)
P. P.
29.04.2014

Pe fondul eşecurilor de a respecta cererile minimale ale palestinienilor din cadrul negocierilor de pace, un număr tot mai mare de politicieni de la Ierusalim sunt de părere că guvernul israelian ar trebui să stabilească unilateral graniţele, a notat Reuters.

Mulţi vor anexarea teritoriului din Cisiordania ocupat deja, alţii spun că numai aşezările evreieşti mai mari ar trebui trecute sub suveranitatea Israelului, în timp ce al treilea grup cere o retragere parţială pentru a crea de facto un stat palestinian.

Astfel de acţiuni ar distruge eforturile procesului de pace condus de Statele Unite şi ar putea provoca un scandal monstru atât în interiorul Israelului cât şi în restul lumii.

„Cred că o nouă eră s-a terminat şi o eră nouă a început”, a declarat ministrul economiei, Naftali Bennet, liderul partidului naţionalist Casa Evreiască, care s-a opus mereu negocierilor cu Palestina.

Palestinienii ar trebui să aibă o „autonomie sporită” în zonele din Cisiordania pe care le controlează, iar restul de 62% din teritoriu ar trebui anexat treptat de Israel, spune Bennet.

Un asemenea „furt de teritoriu masiv” ar provoca o condamnare internaţională puternică însă ideea pare să prindă rădăcini şi printre partidele de dreapta din Israel.

Palestinienii vor să creeze sunt stat independent pe teritoriul Cisiordaniei, Ierusalimului de Est şi a Fâşiei Gaza – teritoriu capturat în 1967 de Israel.

Ultima rundă de negocieri cu privire la crearea unui stat palestinian suveran s-a prăbuşit săptămâna trecută, Washingtonul învinovăţind ambele părţi.

Israel a anexat Ierusalimul de Est cu peste 30 de ani în urmă, însă anexarea nu a fost recunoscută internaţional.

„Am putea să ne pregătim să-l anexăm dacă nu avem un partener palestinian şi dacă situaţia nu pare să se schimbe”, a declarat ministrul Apărării Civile, Gilad Erdan, membru al puternicului cabinet de securitate.

Sugestia lui Erdan se referă la anexarea a 40% din teritoriul Cisiordaniei. Ministrul este considerat un apropiat al premierului Benjamin Netanyahu, fiind considerat o „stea” în devenire a partidului Likud, ai cărui membri susţin puternic o anexare unilaterală.

Chiar dacă ar susţine o acţiune unilaterală, Netanyahu nu s-a pronunţat încă pe acest subiect deoarece s-ar expune unor presiuni imense.

Totuşi, miercuri, Netanyahu l-a avertizat pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas că trebuie să aleagă între alianţa cu Hamas şi pacea cu Israelul.

„Dacă vrei să iei o atitudine unilaterală, trebuie să faci lucrurile într-un mod mai inteligent”, a declarat Uri Dromi, fost purtător de cuvânt al ex-premierului Yitzhak Rabin, asasinat în 1995.

„Ar trebui să afirmi că aşezările mari vor rămâne şi că vom continua să construim în ele, iar cele mici vor dispărea. Dar nu anexa nimic, lasă uşa deschisă pentru palestinieni să negocieze şi să creeze posibilitatea unui schimb de teritorii”, a declarat Dromi.

În lipsa unui tratat de pace oficial, diplomaţii au avertizat că mărirea aşezărilor israeliene îi va împiedica pe palestinieni să aibă un stat viabil. Dacă asta se întâmplă, Israel şi Palestina s-ar putea uni într-un singur stat.

Totuşi, această opţiune a fost respinsă puternic de către o mare parte din politicienii de la Ierusalim, care spun că aşa ceva „nu trebuie să se întâmple niciodată”.

De asemenea, mulţi dintre politicienii mai moderaţi ai Israelului, implicaţi în eforturile de pace din ultimele două decenii, susţin că este timpul pentru o nouă abordare.

„Dacă nu putem ajunge la o înţelegere cu palestinienii poate că ar trebui să ne luăm destinul în propriile mâini în loc să le dăm putere de veto asupra viitorului nostru”, a declarat un diplomat, sub protecţia anonimatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor