Nu renunţaţi la acordul iranian, avertizează şeful ONU
alte articole
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat să nu se anuleze acordul nuclear internaţional încheiat cu Iranul, dacă nu poate fi înlocuit cu o alternativă viabilă.
Preşedintele american Donald Trump este un critic dur al acordului din 2015, cunoscut sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), în baza căruia Teheranul trebuie să îşi restricţioneze în mod semnificativ programul nuclear în schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale.
Trump a oferit semnatarilor europeni ai acordului un termen limită până în 12 mai pentru a remedia ceea ce el a susţinut a fi “breşe groaznice” în acord. Preşedintele american a ameninţat că, dacă nu se va întâmpla acest lucru, va retrage SUA din acord refuzând să prelungească derogările în ceea ce priveşte ridicarea sancţiunilor împotriva iranienilor.
Administraţia SUA a declarat în mai multe rânduri că breşele identificate în acordul nuclear au permis Republicii Islamice să continue cercetările nucleare sensibile şi să dezvolte rachete balistice.
Pe lângă restrângerea programului iranian de rachete balistice, SUA face presiuni asupra aliaţilor europeni să nu mai finanţeze entităţi iraniene asociate cu Gărzile Revoluţionare (IRGC), o forţă de elită a Teheranului care controlează sectoare ale economiei Iranului.
La rândul său, în 21 aprilie, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif a avertizat că ţara sa este pregătită să îşi reia programul nuclear „la o viteză mult mai mare” dacă SUA se va retrage din acord.
Ceilalţi semnatari ai acordului – Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China – au cerut Washingtonului să rămână parte a acordului, deşi aliaţii occidentali şi-au exprimat de asemenea temerile în legătură cu termenii acestuia.
“Dacă într-o zi va exista un acord mai bun pentru a-l înlocui pe cel actual, atunci e în regulă, dar nu ar trebui să renunţăm la el decât dacă avem o alternativă bună”, a afirmat Guterres într-un interviu cu BBC Radio 4.
“Cred că acordul JCPOA a fost o victorie diplomatică mare şi este important să îl păstrăm. De asemenea, mai cred că există zone în care va fi foarte important să avem un dialog semnificativ deoarece situaţia este foarte periculoasă în regiune”, a adăugat secretarul general al ONU.