Macron avertizează că retragerea SUA din JCPOA ar putea duce la un nou război mondial
alte articole
Înainte cu câteva zile ca Donald Trump să decidă dacă se va retrage din acordul nuclear iranian, preşedintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment privind pericolul declanşării unui al treilea război mondial în cazul în care SUA ar face acest pas.
Macron a afirmat că, în cazul în care Trump scoate în întregime SUA din acord, s-ar putea declanşa un război.
“Acest lucru ar însemna deschiderea Cutiei Pandorei, ar putea însemna un război”, a explicat el.
Totuşi, Macron a indicat că liderul american s-ar putea abţine de la retragerea deplină a ţării sale din Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).
“Nu cred că Donald Trump doreşte război”, a adăugat liderul francez.
Macron a vizitat recent Casa Albă ca parte a unei vizite de stat de 3 zile, unde a participat la discuţii cu Trump privind o varietate de probleme şi unde a încercat să îl convingă pe miliardarul republican să rămână în acordul nuclear iranian, potrivit Express.co.uk.
Dar după discuţii, liderul francez a părut să fi acceptat că eforturile sale au eşuat, declarând reporterilor înainte să plece din SUA că el crede că Trump “va renunţa la acord”.
“Părerea mea – nu ştiu ce va decide preşedintele vostru – este că el va renunţa pe cont propriu la acest acord, din motive interne”, a continuat Macron.
Înaintea termenului de 12 mai – când Trump va decide dacă SUA va rămâne în JCPOA – preşedintele iranian Hasan Rohani a avertizat că abandonarea acordului va fi o “greşeală istorică” în condiţiile în care temerile legate de cel de-al treilea război mondial s-au amplificat în mod semnificativ.
Rouhani a precizat că Teheranul are planuri pentru decizia luată de Trump, oricare ar fi aceea.
“Când vine vorba de arme şi apărarea ţării noastre, nu vom negocia cu nimeni”, a precizat preşedintele iranian.
Pe lângă Macron şi cancelarul german Angela Merkel, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a vizitat Washingtonul în încercarea disperată de a opri retragerea SUA din acordul nuclear.
Administraţia SUA a declarat în mai multe rânduri că breşele identificate în acordul nuclear au permis Republicii Islamice să continue cercetările nucleare sensibile şi să dezvolte rachete balistice.
Pe lângă restrângerea programului iranian de rachete balistice, SUA face presiuni asupra aliaţilor europeni să nu mai finanţeze entităţi iraniene asociate cu Gărzile Revoluţionare (IRGC), o forţă de elită a Teheranului care controlează sectoare ale economiei Iranului.