Lieberman se declară favorabil unei misiuni de observare a UE la frontierele Fâşiei Gaza

Ministrul israelian de externe Avigdor Lieberman.
Ministrul israelian de externe Avigdor Lieberman. (MENAHEM KAHANA/AFP/Getty Images)

Ministrul israelian al afacerilor externe Avigdor Lieberman s-a declarat joi favorabil prezenţei unor 'inspectori europeni' pentru a controla frontiera cu Fâşia Gaza, într-un interviu pentru jurnalul popular german Bild, preluat de AFP.

'Fără poliţişti şi fără soldaţi. Dar Germania şi Uniunea Europeană pot trimite inspectori în Gaza, pentru a controla schimburile palestinienilor cu ţările vecine', a afirmat Lieberman în cea de-a treia şi ultima zi a armistiţiului dintre Israel şi Hamas.

Şeful diplomaţiei israeliene a precizat că Uniunea Europeană 'a făcut deja acest lucru la punctul de frontieră de la Rafah', între sudul Fâşiei Gaza şi Egipt, amintind de misiunea EUBAM lansată în 2005, dar suspendată în iunie 2007 după ce mişcarea islamistă Hamas a preluat controlul în Gaza.

O reactivarea a acestei misiuni, extinsă la toate punctele de trecere din jurul Fâşiei Gaza, este studiată în prezent în cadrul Uniunii Europene şi a fost evocată săptămâna trecută de Franţa şi luni de Germania. Un text comun semnat de Paris, Berlin şi Londra se află în stadiul de proiect, potrivit unor surse din cadrul MAE german. Pentru că UE să îşi reactiveze misiunea, ar mai fi nevoie de 'obţinerea acordului celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU', a menţionat săptămâna trecută şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius.

Pe de altă parte, Avigdor Lieberman a subliniat că Israelul 'nu îşi mai doreşte să administreze Gaza'. Multă vreme favorabil unei reocupări a Fâşiei Gaza pentru a provoca înlăturarea Hamas, acest 'uliu' al guvernului Netanyahu a vorbit luni despre posibilitatea unui mandat ONU în Gaza, notează AFP.