Israelul aprobă construirea a 566 de locuinţe noi în coloniile din Ierusalimul de Est

“Regulile jocului s-au schimbat cu Donald Trump”, a declarat primarul Ierusalimului de Est după ce a aprobat construirea noilor locuinţe. Premierul israelian Netanyahu a amânat votul privind locuinţele până la expirarea mandatului preşedintelui Barack Obama.
Colonia israeliană Givat Zeev construită în apropiere de oraşul Ramallah din Cisiordania, 14 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.01.2017

Autorităţile israeliene au aprobat construirea a 566 de locuinţe noi în coloniile ridicate în Ierusalimul de Est, au anunţat duminică oficialii oraşului.

Aprobările au venit la doar două zile după învestirea oficială a preşedintelui american Donald Trump, care a promis în timpul campaniei prezidenţiale că va furniza un sprijin puternic Israelului.

“Regulile jocului s-au schimbat de când Donald Trump a devenit preşedinte”, a declarat pentru AFP viceprimarul oraşului, Meir Turjeman.

“Nu mai avem mâinile legate ca în perioada lui Barack Obama. Acum putem în cele din urmă sa construim”.

Turjeman a declarat că sunt în curs de elaborare şi planurile de construire a altor 11.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est, dar nu a menţionat când vor fi puse în aplicare.

În decembrie 2016, premierul israelian Benjamin Netanyahu a amânat un vot în consiliul oraşului Ierusalim pentru emiterea de permise de construcţie, după ce SUA a fost de acord cu adoptarea unei rezoluţii ONU foarte critice la adresa construirii de colonii în teritoriile palestiniene.

Rezoluţia a cerut ca “Israelul să pună capăt imediat şi în totalitate tuturor activităţilor de colonizare în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est”. Netanyahu a refuzat să se conformeze şi a recurs la o serie de retribuţii diplomatice.

Trump a criticat fosta administraţie a preşedintelui Barack Obama pentru că s-a abţinut de la votarea rezoluţiei şi Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, a votat majoritar în favoarea unei măsuri bipartizane de declarare a suportului neabătut pentru Israel şi de condamnarea a poziţiei ONU privind coloniile evreieşti.

Noul ambasador al lui Trump în Israel este considerat un susţinător puternic al activităţilor de colonizare din Cisiordania şi este ostil unei soluţii cu două state la problema israeliano-palestiniană.

În plus, biroul premierului israelian a anunţat duminică faptul că, în cadrul unei convorbiri telefonice, Trump l-a invitat pe Netanyahu în Washington în luna februarie. Potrivit declaraţiei, în timpul convorbirii telefonice s-au mai făcut referiri la acordul nuclear iranian, situaţia cu palestinienii şi la alte subiecte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor