Israelul acuză Iranul că are un “depozit atomic secret” lângă Teheran. Lipsesc dovezile incontestabile
alte articole
Într-un discurs ţinut la ONU, premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul că are un depozit atomic secret în apropiere de Teheran, remarcile fiind etichetate ca false de către oficiali iranieni.
Adresându-se joi Adunării Generale a ONU, Netanyahu a prezentat o fotografie cu capitala iraniană, în care o săgeată roşie indica ceea ce liderul israelian a afirmat că este un depozit secret cu material radioactiv, potrivit RFE/RL.
Fără a furniza dovezi incontestabile, Netanyahu a susţinut că Iranul încă încearcă să dezvolte arme nucleare, în ciuda acordului încheiat în 2015 cu marile puteri, care prevede restricţionarea semnificativă a activităţilor nucleare iraniene în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.
Premierul Israelului a mai afirmat că depozitul, situat în apropierea unei spălătorii de covoare din districtul Turquzabad, ar conţine aproximativ 300 kg de material radioactiv, o parte din acesta aparent fiind mutat recent.
El a mai cerut agenţiei atomice a ONU să inspecteze depozitul imediat, cerere reiterată în aceeaşi zi şi de Departamentul de Stat al Statelor Unite.
Oficialii iranieni au negat acuzaţiile.
“Lumea doar va râde de aceste cuvinte false, neînsemnate şi inutile şi de aceste spectacole false”, a declarat Bahram Qassemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, citat de agenţia iraniană de ştiri Fars.
Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a precizat că ar trebui ca programul nuclear al Israelului să fie monitorizat mai intens.
“Niciun spectacol nu va ascunde niciodată faptul că Israelul este singurul regim din regiunea noastră cu un program de arme nucleare secret şi nedeclarat, inclusiv un arsenal atomic. Este momentul ca Israelul să recunoască şi să îşi deschidă programul ilegal de arme nucleare în faţa inspectorilor internaţionali”, a susţinut Zarif pe Twitter.
Netanyahu nu a identificat materialul despre care a precizat că aparent s-ar afla în depozit şi nici nu a afirmat în mod specific că Iranul a încălcat prevederile acordului nuclear.
Liderul israelian consideră că Iranul este cel mai mare inamic al statului evreu şi, anterior, a mai făcut acuzaţii privind activităţile nucleare iraniene care sunt dificil de verificat.
În 2012, într-un discurs la Adunarea Generală a ONU, Netanyahu a afişat un desen cu o bombă pentru a dramatiza afirmaţia că Teheranul producea o bombă nucleară la acea vreme.
În luna aprilie a acestui an, Netanyahu a discutat despre ceea ce a susţinut a fi dovezi ale unei ample arhive secrete de documente privind un program iranian secret de arme nucleare, care aparent s-ar derula într-un loc diferit de Teheran.
Premierul a declarat că agenţii israelieni au confiscat vaste cantităţi de documente din locul respectiv, însă, la acea vreme, Iranul a insistat că documentele erau false.
Potrivit acordului nuclear, agenţia ONU de monitorizare a activităţilor nucleare are autoritatea de a inspecta orice loc care aparent ar găzdui materiale nucleare.
Însă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a afirmat în repetate rânduri că inspecţiile au constatat că Iranul respectă restricţiile impuse de acord (cunoscut sub numele de JCPOA). Totuşi, agenţia încă nu a comentat cele mai recente acuzaţii ale premierului israelian.
După ce SUA s-a retras din acord în luna mai, Franţa, Marea Britanie, Germania, China şi Rusia au continuat să onoreze acordul şi doresc să ofere proceduri legale şi protecţii, astfel încât companiile lor să poată continua să opereze în Iran, în pofida sancţiunilor reimpuse de americani după retragerea din JCPOA.
Netanyahu a lansat critici dure la adresa celorlalţi semnatari ai acordului, acuzând Europa că doreşte să facă pe placul Iranului.
Un oficial american a declarat pentru Reuters, cu condiţia anonimatului, că SUA cunoaşte locul menţionat joi de Netanyahu şi l-a descris ca fiind un “depozit” folosit pentru a stoca “documente şi arhive” legate de programul nuclear iranian.
JCPOA îi permite Iranului să păstreze astfel de documente, însă a plasat limite stricte în ceea ce priveşte echipamentele nucleare şi unele materiale precum uraniu îmbogăţit, care poate fi folosit pentru producerea de bombe.