John Bolton: Soldaţii americani vor rămâne în Siria până la retragerea trupelor iraniene din ţara arabă

Soldaţi americani în nordul Siriei (Getty Images)
Andrei Popescu
25.09.2018

O mare parte a personalului militar american va rămâne în Siria atâta timp cât forţele susţinute de Iran - invitate de preşedintele sirian Bashar al-Assad - vor rămâne în regiune, a afirmat John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe.

Măsura a declanşat temeri cu privire la amplificarea tensiunilor militare în regiune, deoarece armata SUA refuză să se retragă din zonă în pofida afirmaţiilor că va pleca după eradicarea grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS).

Soldaţii americani vor rămâne pe teritoriul sirian chiar dacă prezenţa lor a fost denunţată ca fiind ilegală de naţiunea din Orientul Mijlociu, potrivit Express.co.uk.

Într-un interviu acordat luni reporterilor pe marginea unei sesiuni a Adunării Generale a ONU în New York, Bolton a declarat: “Nu vom pleca cât timp trupele iraniene se află în afara graniţelor Iranului”, adăugând că este vorba şi de miliţiile iraniene şi de aliaţi ai Teheranului.

Comentariile arată faptul că obiectivele stabilite anterior de preşedintele american Donald Trump s-au schimbat semnificativ. Iniţial, Trump afirmase că soldaţii americani vor pleca din Siria după eliminarea Statului Islamic din regiune.

Consilierul politic a învinuit Iranul pentru desfăşurarea de “atacuri în Siria şi Liban”, precizând că Teheranul este de fapt partea responsabilă pentru doborârea avionului rusesc săptămâna trecută.

Rusia, care luptă în Siria de partea guvernului preşedintelui Bashar al-Assad, a precizat că armata siriană a doborât avionul de recunoaştere Il-20 din greşeală, la scurt timp după ce avioane de luptă israeliene au lovit o ţintă siriană în apropiere.

Kremlinul a învinuit Israelul pentru crearea unor condiţii periculoase, care au provocat incidentul, şi a promis că va vinde regimului din Damasc sisteme de apărare aeriană S-300.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat jurnaliştilor la o conferinţă de presă că decizia de a trimite sistemul S-300 “nu este direcţionată împotriva niciunei ţări”, adăugând că “Rusia trebuie să-şi îmbunătăţească condiţiile de siguranţă pentru armata sa şi acest lucru ar trebui să fie clar pentru toată lumea”.

Peskov a repetat acuzaţiile Moscovei că Israelul poartă vina pentru incident. “Nu încape nicio îndoială că, potrivit experţilor noştri militari, acţiunea deliberată a piloţilor israelieni a fost cauza tragediei şi acest lucru ar putea afecta legăturile noastre (ruso-israeliene)”.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a afirmat că incidentul a fost provocat de “informaţii înşelătoare” furnizate de armata israeliană.

Armata israeliană a afirmat într-o declaraţie că avioanele sale de vânătoare se aflau deja în spaţiul aerian al Israelului când a avut loc incidentul, transmiţând în acelaşi timp condoleanţe pentru moartea celor 15 soldaţi ruşi aflaţi la bordului avionului de recunoaştere.

În acelaşi timp, armata israeliană a declarat că guvernul sirian este complet responsabil pentru doborârea avionului rusesc, învinuind în acelaşi timp grupul libanez Hezbollah pentru ceea ce a descris ca fiind un “incident nefericit”.

Cu privire la doborârea avionului Il-20, Bolton a declarat luni: “Credem că furnizarea sistemelor S-300 către guvernul sirian va reprezenta o amplificare semnificativă a situaţiei de către ruşi. Şi sperăm ca, în cazul în care rapoartele media sunt corecte, [ruşii] îşi vor schimba poziţia”.

Preşedintele rus Vladimir Putin aparent i-a declarat premierului israelian Benjamin Netanyahu, în timpul unei conversaţii telefonice desfăşurate luni, că decizia de a îmbunătăţi sistemul de apărare aeriană al guvernului sirian urmăreşte în principal să “prevină orice potenţială ameninţare la vieţile soldaţilor ruşi, care se află într-o misiune de luptă împotriva terorismului internaţional”.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a precizat luni reporterilor: “Suntem în Siria în prezent pentru a învinge ISIS şi pentru a distruge califatul geografic şi pentru a ne asigura că acesta nu va reveni în momentul în care ne întoarcem spatele”.

El a adăugat că SUA nu va expune sirienii eliberaţi din mâinile ISIS “unei retrageri militare dificile”.

În plus, Mattis a dezvăluit că el şi Bolton se află pe aceeaşi poziţie cu privire la Siria.

Forţele speciale americane au fost staţionate în Siria începând cu 2014, lucrând împreună cu miliţii conduse de kurzi pentru a lupta împotriva ISIS în nord-estul ţării arabe.

Trupele americane aparent ajută la crearea unor structuri guvernamentale alternative în teritoriile eliberate de sub controlul Statul Islamic – însă prezenţa lor este văzută ca fiind ilegală de către preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Damascul susţine că prezenţa militară americană încalcă legile internaţionale şi reprezintă o ocupaţie ilegală, şi a promis că va înlătura armata americană de pe teritoriul său cu forţa în cazul în care aceasta nu va pleca voluntar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor